Nattarbeid skadelig for pasientene
Mange norske leger jobber lange og tunge nattevakter uten å få nok søvn, noe som gir dårligere pasientbehandling. Urovekkende, sier fylkeslege Petter Schou.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Sykehuset i Helsinki har greid å snu utviklingen, og legger nå mer av behandlingen til dagtid.
Olli Meretoja, president i Den finske legeforeningen, har forsket på innvirkningen mangel på søvn har på legenes yteevne.
- Etter å ha vært våken i 24 timer, yter man på lik linje med når man har 0,8 i promille, forteller Meretoja.
Mange studier viser at pasientbehandlingen blir dårligere når man går lenge uten søvn.
- Kvaliteten i pasientbehandlingen er mye dårligere om natten, og det må vi ikke holde skjult for pasientene! Evnen til å diagnostisere blir spesielt dårligere, sier Meretoja.
- Må tenke på pasientene
Mange norske leger jobber vakter som er på 19 timer, dette er innenfor loven. En ny undersøkelse fra legeforeningen viser også at mange leger jobber lengre enn dette.
Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, er urolig for utviklingen.
- Man må tenke på pasientene, og ikke på pengene. Lederne på sykehusene tar ikke nok ansvar. Jeg har sett mer press fra sykehusene i det siste til å operere om natten. Det er urovekkende, sier han.
Han understreker at planlagte operasjoner ikke bør utføres om natten.
Helseproblemer for legene også
Meretoja understreker at mennesker er dag-vesener, som ikke er skapt for å jobbe om natten.
- Helseproblemene for legene selv ved nattarbeid, er store. Nattarbeidende kvinner har 50 prosent økt risiko for å utvikle brystkreft. Men menn er også utsatt; skiftarbeid øker risikoen for koronarsykdom med 50 prosent, sier Meretoja.
Ved sykehuset i Helsinki, der Meretoja arbeider, har man derfor satt i gang tiltak for å forflytte mer av behandlingen fra natt til dag.
- Så mye av arbeidet som mulig skal gjøres på dagen. Vi har laget et trafikklyssystem. Det er slik, at bare en spesialist kan beordre en hasteoperasjon- altså en kode rød. Hvis en assistentlege på vakt får inn en pasient som han mener må behandles på stedet, må han tilkalle en overlege før det kan gis klarsignal til operasjon. Dette er for å unngå at operasjoner som kan utsettes, blir gjort om natten, sier Meretoja.
Færre nattoperasjoner
Det er i den forbindelse utviklet et klart regelverk for hva som kan være kode rød.
Når slike episoder inntreffer, tilkalles overlegen til sykehuset, og deltar i operasjonen selv om han har hjemmevakt. Systemet har vært svært effektivt i Finland.
- Vi har fått mange færre operasjoner på nattestid, og det er en stor fordel for både pasient og lege, sier Meretoja.
Antall operasjoner på formiddagen har økt med 51 prosent, og operasjoner mellom 00 og 08 har sunket med 57 prosent.
- De ansatte melder at de føler seg mye mindre trette. Til å begynne med var legene skeptiske, og redde for at de ikke skulle få utført nok operasjoner til spesialistutdannelsen. Men nå ser legene at de får gjort like mange operasjoner, bare på en annen tid på døgnet, sier Meretoja.
Mest mulig om dagen
Per Meinich, leder i Yngre legers forening, tror et lignende regelverk som ved sykehuset i Helsinki, vil sørge for mindre operasjoner om natten i Norge .
- Det er mange undersøkelser som viser at kvaliteten blir dårligere om natten. Det er viktig at vi sørger for at vårt nattarbeid ikke truer pasientenes helse. Man må ha leger på vakt om natten, men det er viktig at ikke trykket er for hardt, og at mest mulig arbeid blir gjort om dagen, sier Meinich.