Mye klamydia hos studenter
14 prosent av dem som testet seg for klamydia ved helsestasjonen til Studenthelsetjenesten i Trondheim i fjor, var smittet. Flest gutter testet positivt.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
51 menn og 40 kvinner testet positivt av de 654 studentene som kom til helsestasjonen for en klamydiasjekk.
Dette er dobbelt så høy frekvens av positive tester som i de nasjonale tallene fra Folkehelseinstituttet. Disse tallene viser at rundt 7,3 prosent av dem som tester seg er smittet. Her er det flest jenter som tester positivt.
13 prosent i Bergen
Ved Studentsamskipnaden i Bergen sin helsestasjon, er også tallene for klamydiasmittede høye. 13 prosent av studentene og ungdommene som kom for å teste seg i fjor høst, hadde klamydia.
Tallene for klamydia blant studentene på helsestasjonen er blitt slått sammen med resultatene for de yngre ungdommene som også testet seg der, og man har ikke tall for kjønnsfordeling.
- 644 ungdommer og studenter ble testet på denne tiden, og 82 av dem testet positivt, sier Hege Råkil, direktør for Studenthelse og veiledning.
Helsestasjonen åpnet 15. august, og frem til 31. desember var 1000 studenter innom for å få råd om prevensjon eller teste seg for kjønnssykdommer. - Vi har hatt mye større pågang enn vi hadde trodd fra studentene, sier Råkil.
Flere menn
Ved Olafiaklinikken i Oslo var 10-11 prosent av guttene som testet seg, smittet, og syv-åtte prosent av jentene. - Vi ser en økning i klamydiatilfeller i hele Norden. Også hos oss, men her har nok antallet ligget jevnt høyt de siste årene, sier professor Harald Moi ved Olafiaklinikken.
Her tas hele 10.000-12.000 tester pr år, og flere menn enn kvinner tester seg.
- Vanligvis tester menn seg sjeldnere enn kvinner. Her har vi «dropp inn-tilbud», noe som nok fører til en lavere terskel for menn å komme innom. Det er nok også mer pinlig å gå til fastlegen sin enn å komme til oss, sier Harald Moi ved Olafiaklinikken.
Gjennomsnittsalderen for dem som kommer inn på Olafia, er 23 år for jenter og 25-26 år for gutter. - Cirka 15 prosent av de mannlige pasientene har sex med menn - klamydia smitter like mye analt. Tradisjonelt har det vært mindre klamydia i denne gruppen, men det er økende, sier Moi.
Overrasket over guttene
Nasjonale tall for 2005 fra Folkehelseinstituttet viser at 20.000 av 273.741 prøver var positive, altså 7,3 prosent. - Det er nok ikke så rart at prosentandelen som tester positivt, er høyere blant unge og studenter, ettersom de er i risikoalderen, sier Hilde Kløvstad ved Folkehelseinstituttet.
Folkehelsa har ennå ikke fått tall for 2006.
Kløvstad er positivt overrasket over at det hos Olafiaklinikken var flest gutter som testet seg. - Dette er gull i mine ører. Det er et svært godt smitteverntiltak at flere gutter tester seg. Disse guttene kan ha vært smittet over lang tid, og de kan ha smittet mange jenter, sier Kløvstad.
Urinprøver
Hun mener at urinprøver kan ha gjort testingen mindre avskrekkende for guttene.
Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet er flest smittede mellom 15-24 år, og 68 prosent av dem som testet positivt i denne aldersgruppen, er kvinner. Etter 25-årsalderen er det mer likt fordelt mellom kjønnene.
Brenner ut av seg selv
Undersøkelser har vist at etter ett år har klamydia brent ut hos rundt halvparten av kvinner med asymptomatisk klamydiasmitte.
Dette forteller professor Harald Moi ved Olafiaklinikken. - Etter fire år hadde den brent ut hos 90 prosent av dem med asymptomatisk klamydia, sier han.
Han påpeker at det likevel er 10-20 prosent risiko for egglederbetennelse dersom kvinner som er smittet med klamydia, ikke får behandling.
Dette kan igjen gi svangerskap utenfor livmoren, sterilitet eller kroniske smerter i underlivet.
For menn er det ikke stor risiko for ettervirkninger av klamydiasmitte. - Men de kan jo gjøre partneren sin steril. Så hvis du vil ha barn, bruk kondom, slår Moi fast.
Dagens Medisin 08/07