Rettssaken mot Oslo-psykiateren som er tiltalt for å ha besittet store mengder bilder og film med overgrepsmateriale startet onsdag. Foto: Anne Grete Storvik

Psykiater erkjenner å ha oppbevart store mengder overgrepsbilder

– Jeg synes det er forferdelig, og jeg har skammet meg veldig, sa den tiltalte psykiateren i retten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO TINGRETT (Dagens Medisin): Onsdag startet rettssaken mot den profilerte Oslo-psykiateren i 50-årene. Psykiateren erkjente straffskyld da rettssaken mot ham startet i tingretten.
Varslet av sveitsisk politi 
Barne- og ungdomspsykiateren er tiltalt for å gjennom 20 år å ha vært i besittelse av store mengder videoer, bilder, blader og datafiler som viser seksuelle overgrep mot barn eller som seksualiserer barn.
Bare videoene har en samlet spilletid på over 4000 timer, ifølge tiltalen.

Aktor, politiadvokat Hilde Hermanrud Strand, som redegjorde for tiltalene og bevisene fra påtalemyndighetens side, viste i retten til at forholdene ble oppdaget da Oslo-politiet i 2015 mottok en anmeldelse fra Kripos.

Kripos hadde da blitt orientert av sveitsisk politi om at de i forbindelse med etterforskning av et fildelingsnettverk på internett oppdaget at det på en pc lokalisert i Oslo var avdekket straffbar befatning med overgrepsmateriale. Oslo-politiet vurderte materialet som ulovlig. Ytterligere undersøkelser avdekket at abonnenten på fildelingsmaterialet var tiltalte.

Ransaking
Videre mottok politiet en ny anmeldelse fra Kripos i 2017, og denne gangen beskriver Kripos at de observerte fildelingsaktivitet på programmet av samme bruker.
12 januar 2017 begjærte politiet i Oslo tingretten om å få ransake tiltaltes bolig, og det ble funnet materiale som politiet vurderte som ulovlig.

Da han ble pågrepet fant politiet blant annet nær 200.000 bilder og over 12.000 videoer som viser seksuelle overgrep mot barn eller som seksualiserer barn.

Mannens forsvarer, Toini Caroline Saxegaard Lødemel, sa i retten at tiltalebeslutningen ikke angir hvor mye av materialet, videoer og bildefiler, som er unike, og at hun mener det derfor kan dreie seg om et mindre omfang ettersom noe er duplikater og sikkerhetskopier.

«Svekker tilliten til arbeidet jeg har gjort»
Tiltalte har ønsket å forklare seg for lukkede dører, men denne begjæringen ble avslått av retten.

Da han onsdag forklarte seg i retten, sa han flere ganger at han føler skam.  

– Jeg synes det er forferdelig, jeg har skammet meg veldig og det har vært veldig problematisk hele tiden, sa han da han ble spurt om hvordan han ser på det han har gjort.
Videre sa tiltalte, om sin rolle som fagperson:

– Dette er med på å svekke tilliten til arbeidet jeg har gjort. Det svekker tilliten til meg som fagmenneske.

Til NRK har politiadvokat Jens Johannes Andenæs tidligere uttalt at det ikke er holdepunkter for at det straffbare forholdet har hatt innvirkning på tiltaltes arbeid. Strafferammen for det psykiateren er tiltalt for, er opp til tre års fengsel.

Ifølge Statens helsetilsyn er tiltaltes autorisasjon som lege og psykiater tilbakekalt.

Da politiet ransaket tiltaltes bolig, fant de også en uregistrert pistol, og han er derfor også tiltalt for å ha eiet eller innehatt skytevåpen uten tillatelse fra politimesteren.

Powered by Labrador CMS