Foto:
Foto:

SLV: Leverskade hos pasienter som bruker metamizol

Ifølge Legemiddelverket er det rapportert tilfeller av leverskade hos pasienter som behandles med metamizol, et smertestillende og febernedsettende legemiddel som ikke har markedsføringstillatelse i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Legemiddelverket (SLV) skriver på sine nettsider at de fleste av de rapportere leverskadene oppstod fra noen få dager til noen måneder etter oppstart av behandling. Legemiddelmyndigheten påpeker også at pasienter som tidligere har hatt leverskader ikke skal bruke metamizol.

Preparatet har ikke markedsføringstillatelse (MT) i Norge, men brukes gjennom ordningen for godkjenningsfritak av noen få pasienter hvert år. I disse tilfellene brukes det ofte som smertestillende eller febernedsettende.

SLV råder nå leger og annet helsepersonell til å informere pasienter om symptomer på leverskade før behandling med metamizol. I tillegg oppfordrer de til å be pasienten om å avslutte behandling og ta kontakt med lege ved symptomer på leverskade, samt at det tas leverfunksjonsprøver hos pasienter som har symptomer på leverskade.

Symptomer på leverskade kan ifølge SLV være ubehag i øvre del av magen, nedsatt matlyst, mørk urin, utmattelse og gulsott.

Powered by Labrador CMS