Lav fødselsvekt mer psykisk sykdom
Premature med lav fødselsvekt og barn født til termin med lav fødselsvekt, har langt hyppigere psykisk sykdom ved 20 års alder enn jevngamle med normal fødselsvekt.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Mens én av tre for tidlig fødte med svært lav fødselsvekt ble diagnostisert med en psykisk lidelse ved 20 års alder, var dette tilfellet for under én av ti jevngamle med normal fødselsvekt. Hos personer født til termin, men med lav fødselsvekt, forekom psykisk sykdom hos hver fjerde ved 20 års alder.
– Selv om det er økt risiko for psykiske lidelser på gruppenivå hos personer med lav fødselsvekt, fant vi store individuelle forskjeller, påpeker førsteforfatter Line Knutsen Lund overfor Dagens Medisin. Hun er stipendiat ved NTNU og lege ved BUP Klinikk St. Olavs hospital.
Angst og ADHD
Angstlidelse og ADHD var de hyppigste psykiatriske diagnosene. De premature med svært lav fødselsvekt hadde i denne studien 5,6 ganger økt risiko, og de født med lav fødselsvekt til termin hadde 3,9 ganger økt risiko for å ha en psykiatrisk diagnose ved 20 års alder sammenlignet med personer med normal fødselsvekt.
Forskjellene kunne ikke forklares av kjønn eller sosioøkonomiske forhold, men sistnevnte påvirket likevel risikoen for psykisk sykdom i voksen alder.
Knutsen Lund påpeker imidlertid at de fleste ikke hadde psykisk lidelse, og at det var svært store forskjeller innad i gruppene.
Legediagnostisert
Undersøkelsen som har sammenlignet 75 personer ved 20 års alder med normal fødselsvekt, 44 for tidlig fødte med svært lav fødselsvekt og 55 født til termin med lav fødselsvekt.
Ved fylte 20 år ble deltagerne intervjuet av lege med klinisk erfaring fra psykiatri, og diagnosene ble stilt i diskusjon med psykiater. Intervjueren visste ikke hvilken gruppe deltagerne tilhørte da de ble intervjuet.
Overrasket
– Hva var det mest overraskende dere fant?
– Andre studier har også funnet økt sårbarhet for psykiske lidelser hos premature med lav fødselsvekt, men de fleste resultatene er basert på spørreskjema. Vi har bekreftet funnene med omfattende diagnostisk intervju, men vi ble overrasket over den store forskjellen mellom kontrollgruppen og terminfødte med lav fødselsvekt.
Ubesvarte spørsmål
– Kan økt hyppighet av psykisk sykdom forklares med andre forhold enn fødselsvekten i seg selv?
– Dette er komplisert, og vi har ikke fyllestgjørende svar på det. Årsakene er sammensatte, og kan, foruten lav fødselsvekt, ha sammenheng med forhold i svangerskapet og komplikasjoner før, under og etter fødselen. For eksempel kan røyking i svangerskapet bidra, samt sykdom hos mor eller barn. Dessuten spiller nok arv en rolle, og eventuelle andre vansker hos barnet eller i barnets oppvekstmiljø. Det er mange spørsmål som er ubesvart, understreker Knutsen Lund.
Lidelsene vedvarer
Deltagerne i studien er fulgt fra fødselen og frem til foreløpig 20 års alder. Problemer i tidlig alder ser ut til å fortsette inn i tidlig voksenliv. Dette gjelder særlig hos premature med lav fødselsvekt.
– Man har lurt på om plagene går over med tiden, men vår studie tilsier at økt sårbarhet for psykiske lidelser vedvarer inn i voksenalderen, kommenterer Knutsen Lund.
– Hvilken klinisk nytte har resultatene deres?
– Gruppen som er født til termin, men med lav fødselsvekt bør i større grad inkluderes i både i klinisk oppfølging og i forskningssammenheng. Hittil har oppmerksomheten vært størst for premature med lav fødselsvekt, svarer Line Knutsen Lund og legger til at førstnevnte gruppe også utgjør langt flere personer enn antallet for tidlig fødte med lav fødselsvekt.
Studien er nylig forhåndspublisert på nett i Acta Paediatrica.