Kunnskapstipset: Legemiddelinfo om barn og unge

Generell informasjon om legemidler er ofte rettet mot voksne pasienter. Hvordan finner du pålitelig og oppdatert informasjon om legemidler for barn og ungdom?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Hans Petter Fosseng
Pasienten din er en fire år gammel jente med residiverende urinveisinfeksjon. Du er vel bevandret i behandling av urinveisinfeksjon hos voksne, men hva med små barn? Hvilket legemiddel, i hvilken dose og hvor lenge?
Hvor leter du?
Hvor leter du for å få hjelp til beslutningen?
Legemiddeldatabasen BNF for Children (BNFC) er et verktøy for leger og annet helsepersonell som forskriver, administrerer eller håndterer legemidler til pasienter i aldersgruppen 0–18 år samt gravide og ammende. Hensikten er å tilby pålitelig og oppdatert informasjon basert på tilgjengelig litteratur, «best practice»-retningslinjer og råd fra et nettverk av klinikere (1).
I databasen kan du dermed finne svar på spørsmål som for eksempel smertelindring for små barn.
Brukes i Storbritannia
Forkortelsen BNF står for British National Formulary, som er en publikasjon og database á la Norsk legemiddelhåndbok. Administrasjon og publisering i BNF for Children gjøres av Paediatric Formulary Committee, med representanter fra helsemyndighetene og de store medisin- og farmasifaglige organisasjonene i Storbritannia. Komiteen skal uttale seg om tolkning av nye forskningsresultater, gi ekspertuttalelser og samle tilgjengelig evidens.
Både BNF og BNF for Children brukes i det britiske helsevesenet.
Innganger til innholdet
Helsebiblioteket har publisert en norskspråklig brukerveiledning for BNF for Children (2). Generelle kapitler og terapi- og legemiddelkapitler er innganger til innholdet. I tillegg kan du bruke søkefeltet som ligger øverst til høyre på alle sider til å finne informasjon om for eksempel et spesifikt legemiddel.
Under menyvalget «General guidance» finner du blant annet råd rundt forskriving til barn, bivirkninger, graviditet og amming. I terapi- og legemiddelkapitlene «Notes on drugs and preparations», finner du informasjon om for eksempel smertelindrende midler (analgesics) under menyvalget «Central nervous system».
BNF for Children inneholder i tillegg informasjon om blant annet interaksjoner under «Appendixes and indexes».
Norske ressurser
Flere norske kilder har også informasjon rundt legemidler og barn. For eksempel har Norsk barnelegeforening publisert to veiledere for henholdsvis generell pediatri og akutt pediatri på sine nettsider, i tillegg til en veileder om legemiddelhåndtering og en retningslinje for forebyggende bruk av monoklonalt antistoff mot infeksjon med respiratorisk syncytialvirus (RS-virus). Statens legemiddelverk og Norsk legemiddelhåndbok har også relevant informasjon om temaet, mens Apotekforeningen har satset på informasjonsbrosjyrer rettet mot foreldre.
BNF for Children og andre nyttige ressurser om legemidler og barn finner du via Emnebibliotek legemidler på Helsebiblioteket.no: www.helsebiblioteket.no/legemidler/pasientgrupper/barn
Referanser:
1) Rotvik IM. Nytt oppslagsverk i Helsebiblioteket: BNF for Children. Helsebiblioteket.no 21.1.2009. www.helsebiblioteket.no/30116.cms
2) Brendryen IM, Skjerdal ÅS. Lær å finne oppdatert informasjon om legemidler til barn. Helsebiblioteket.no 23.5.2009. www.helsebiblioteket.no/31325.cms 
Kunnskapstipset, Dagens Medisin 19/09

Powered by Labrador CMS