Kunnskapstipset: Aktiv bruk av nettleksikon

Leter du etter helseinformasjon i en søkemotor på internett, er sannsynligheten stor for at Wikipedia-artikler er blant de første treffene. Kan du bidra til at pasientene dine finner innhold av god kvalitet på nett?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Hans Petter Fosseng
Wikipedia er en såkalt wiki, som er et nettsted der innhold enkelt kan legges til, redigeres og slettes av brukerne.
I slutten av september 2009 var det nesten 230.000 artikler i bokmålsutgaven og litt over 51.000 i nynorskutgaven av Wikipedia. Den engelskspråklige utgaven inneholdt over 3.000.000 artikler på samme tidspunkt.
Godt eller dårlig?
Kvaliteten på artiklene kan være av god kvalitet, men du vil også oppleve at et emne du har kunnskaper om, inneholder feil og mangler.
Problemstillingen er kanskje spesielt aktuell for de norske utgavene, hvor det er færre aktive brukere som redigerer artikler enn i den engelskspråklige utgaven. Og søker du i en søkemotor hvor en norsk kontekst er vektlagt – som Google.no og Kvasir.no – kommer innhold i nettleksikonets bokmåls- og nynorskutgaver høyt i trefflistene.
Slik bidrar du
Heldigvis er det enkelt å bidra til et bedre innhold i Wikipedia.
Når du er inne i en artikkel du vil endre på, velger du arkfanen «rediger» som ligger øverst på siden. Du velger selv om du vil registrere deg og logge inn med et eget brukernavn og passord, eller om du vil redigere uten innlogging.
Redigeringsspråket er enkelt, men er du usikker på noe, inneholder leksikonet beskrivelser av hvordan du går frem. En praktisk måte å lære på, er å se hva andre brukere har gjort før deg – for eksempel hvilke koder som brukes til å formatere teksten eller sette inn bilder.

Store norske på nett
Kunnskapsforlagets Store norske leksikon (www.snl.no), som også inneholder Store medisinske leksikon og Norsk biografisk leksikon, ble åpent tilgjengelig 25. februar i år (1).
Leksikonet er ikke basert på wikiteknologi, men satser på brukermedvirkning gjennom en rekke fagansvarlige som tar seg av oppdateringen av de kvalitetssikrede artiklene. Generelle brukere av leksikonet kan bidra med såkalte brukerartikler samt kommentere og foreslå redigering av enkeltartikler.
Dugnad for bedre innhold
For å bedre kvaliteten på pasientinformasjon på nett, arrangerte National Institutes of Health i USA en workshop for å få helsepersonell til å bidra i Wikipedia i juli i år (2).
Her hjemme har blant annet Emnebibliotek psykisk helse i Helsebiblioteket igangsatt en dugnad innen psykisk helsefeltet (3). Et annet eksempel er fra Universitetet i Bergen, hvor seks stipendiater innen bioinformatikk og molekylærbiologi oppnår formidlingspoeng ved å arbeide med relevant innhold i norske Wikipedia (4).
Spesielt for helsepersonell
Wikipedia er for øvrig ikke det eneste wikinettstedet av interesse for helsepersonell. I Norge har en gruppe medisinstudenter startet Medipedia.no, en kunnskapsbase hvor studentene deler kunnskap og hjelpemidler de selv mener er relevant for studiet.
I Storbritannia redigerer en gruppe klinikere Ganfyd.org, mens AskDrWiki.com er blant flere amerikanske eksempler på medisinske wikier.
Wikipedias bokmålsutgave finner du på http://no.wikipedia.org, nynorskutgaven på http://nn.wikipedia.org

Referanser:
1) Sletta K. Store norske leksikon gratis på nett. Digi.no 25.2.2009. www.digi.no/805940/store-norske-leksikon-gratis-paa-nett 
2) Pedersen TR. Helbreder deg via Wikipedia. DinSide 31.7.2009. http://www.dinside.no/819539/helbreder-deg-via-wikipedia .
3) Eiring Ø. Bli med og lag god pasientinformasjon! Helsebiblioteket.no 23.10.2008. www.helsebiblioteket.no/12917.cms
4) Wehus WN. Wikipedia gir formidlingspoeng. På Høyden 1.9.2009. http://nyheter.uib.no/?modus=vis_nyhet&id=44362 
Kunnskapstipset, Dagens Medisin 17/09

Powered by Labrador CMS