Få sannheten bak overskriftene!

I samarbeid med Helsebiblioteket presenterer Dagens Medisin en artikkelserie om ny kunnskap og praktiske grep for hvordan du kan skaffe deg oppdaterte råd og tips på nett. Bidragsyter denne gang Trond Bjørnerud.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

BBC News rapporterte nylig at et lavt nivå av stresshormonet kortisol hos barn indikerer økt risiko for å utvikle kronisk tretthetssyndrom (ME) som voksen(1).  Stemmer dette? Tjenesten «Behind the headlines» fra britiske National Health Service (NHS) gir deg svaret.
Bakgrunnen for nyheten er en fersk studie publisert i Arch Gen Psychiatry(2). Ifølge BBC News viser studien at det er en klar sammenheng mellom opplevelse av traumer i barndommen og økt risiko for ME som voksen.
Salg - eller sannhet?
Videre synes nevroendokrin dysfunksjon, et kjennetegn på ME, å være forbundet med barndomstraumer.
Mange behandlere har erfaring med pasienter som under konsultasjon henviser til helsenyheter fra massemediene. Dette kan være en utfordring - all den tid enkelte medier prioriterer nyhetsverdi og salg fremfor fakta og vitenskapelig belegg.
Objektiv analyse
Tjenesten Behind the headlines (tidligere Hitting the headlines) tilbyr en objektivt og evidensbasert analyse av helsenyheter hentet fra massemediene.
Tjenesten er en del av National Health Service og er utviklet av Sir Muir Gray, sjef for National Knowledge Service og ansvarlig for National Library for Health.
Pålitelig ressurs?
Behind the headlines har til hensikt å:
- forklare fakta bak helsenyheter og gi leserne en bedre forståelse av vitenskapen som ligger til grunn,
- være en pålitelig kunnskapsressurs for både behandlere og pasienter,
- være en pålitelig ressurs for journalister og andre som er involvert i formidling av helsenyheter.
Daglig tjeneste
National Health Service plukker hver dag ut aktuelle helsenyheter og har som mål å tilby sin versjon av saken samme dag som nyheten dukker opp i media.
- Ulike motiver og mekanismer bidrar til at medier ofte formidler forskningsresultater på en feilaktig måte. Vi har mer tid til å undersøke de vitenskapelige faktaene bak nyhetene. Uavhengige eksperter sjekker resultatene og vurderer metoden for å gi en mer sannferdig fremstilling av saken, sier Sir Muir Gray.
Nyhetsanalyse
Nyhetene blir analysert med utgangspunkt i fem punkter:
1) Hvor kommer nyheten fra? Hvor ble studien utført, hvem står bak og hvor ble artikkelen publisert?
2) Hva slags studie er det? Beskriver studien(design og metode)
3) Hva er resultatene av studien? Analyse av funn
4) Hvilke konklusjoner trekker forskerne?
5) Hva er NHS sin helhetlige vurdering av studien?
Ren kunnskap
NHS mener den aktuelle studien om ME til en viss grad bidrar til økt kunnskap om mulige risikofaktorer for ME, men en svak studiedesign gjør at resultatene generelt har begrenset verdi.
- I det 21. århundre er kunnskap nøkkelen til bedre helse. På samme måte som folk trenger rent, klart vann, har de også krav på tilgang til sannferdig og klar informasjon, sier Muir Gray.

Referanser:
(1) Stress hormone ‘a marker for ME’. BBC News 6.1.2009
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7811359.stm
(2) Heim C, Nater UM, Maloney E, et al. Childhood Trauma and Risk for Chronic Fatigue Syndrome. Arch Gen Psychiatry 2009; 66: 72-80
http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/full/66/1/72
Utforsk tjenesten «Behind the headlines. Your guide to the science that makes the news»: på http://www.nhs.uk/News/Pages/NewsIndex.aspx

Les også:
BMJ: «How doctors can get behind the headlines» på
http://www.bmj.com/cgi/content/full/334/7594/613?grp=1

Kunnskapstipset, Dagens Medisin 02/09

Powered by Labrador CMS