MER PRESIST: Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross sier at flere kan ha nytte av gentest, og mener at minst fem ganger så mange bør få det.

Kreftforeningen: Fem ganger så mange kan få bedre kreftbehandling

Gentest av kreftsyke kan føre til at fem ganger så mange får bedre kreftbehandling i Norge, tror Kreftforeningen, som er i gang med en ny innsamlingsaksjon.

Publisert Sist oppdatert

– I dag er det cirka 1000 kreftpasienter med spredning som får tilbud om en gentest. Vi vet at mange flere kan ha nytte av det og mener at minst fem ganger så mange, altså 5000 pasienter, bør få det, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.

Hvis flere pasienter med spredning får en gentest av svulsten tidligere i sykdomsforløpet, vil flere få mer presis behandling og kunne leve lange, gode liv, ifølge Kreftforeningen. I dag kan leger undersøke kreftsvulsten for flere hundre gener. 

Når en genfeil blir oppdaget, kan det bane vei for ny behandling. Årets innsamlingsaksjon for Kreftforeningen fokuserer derfor på forskning slik at alle kreftpasienter som kan ha nytte av det, får tilbud om gentest og den beste behandlingen basert på resultatene.

– Tre av fire kreftpasienter overlever takket være god behandling. Men det er fremdeles 11.000 mennesker som dør av kreft årlig, sier Ross.

Aksjonen foregår mellom 4. og 10. mars. Siden 2006 har Kreftforeningen samlet inn over 470 millioner kroner i sin årlige innsamlingsaksjon.

Powered by Labrador CMS