BESØKTE AHUS: Lørdag besøkte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) Akershus universitetssykehus i forbindelse med toårsdagen for innføringen av covid-19-tiltakene i Norge.

Foto: DM-arkiv/Julie Kalveland

Støre markerte to år med korona: – Det er en pandemi etter pandemien også

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) trekker fram unge menneskers psykiske helse som den store utfordringen i kjølvannet av pandemien.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Lørdag deltok statsministeren på en rundtur på Akershus universitetssykehus (Ahus) for å snakke med ansatte og pasienter. Anledningen var at det er to år siden Solberg-regjeringen 12. mars 2020 innførte de mest inngripende tiltakene i fredstid som følge av koronapandemien.

– Jeg er veldig takknemlig og blir veldig imponert over hvordan dette store sykehuset har håndtert pandemien, sier Støre til NTB etter besøksturen.

Ahus er det sykehuset i Norge som har behandlet flest koronapasienter gjennom de siste to årene. 2.500 koronapasienter har vært innlagt på sykehuset, og en firedel av alle koronapasienter i Norge har vært på Ahus.

Pandemi etter koronapandemien

– I det store og hele har vi i Norge klart oss greit sammenlignet med flere andre land. Vi har hatt lave dødstall og færre alvorlig syke. Det betyr at det blant annet er helsevesenet som har vært den store ressursen for oss, sier Støre.

Han mener likevel at pandemien har fungert som et forstørrelsesglass på problemer som har allerede har eksistert i samfunnet, men som nå har blitt større.

– Mange har måttet sette livene sine på vent, og særlig unge mennesker siden skoler og andre tilbud har vært stengt og mange har vært isolert. Sykehusene forteller i dag om økte henvendelser for hjelp til psykisk helse, og det må vi ta tak i nå. Det er en liten pandemi etter pandemien som vi må følge opp, sier han.

Støre er klar på at selv om tall fra Folkehelseinstituttet indikerer at smittetoppen i Norge er nådd, så er ikke pandemien over før den er over i hele verden. I tiden fremover mener han det er viktig å hente krefter fra det vanlige livet.

– Den beste medisinen nå er å kunne leve normalt, sier statsministeren.

Slitasje på de ansatte

Vi tror vi begynner å se en slutt på pandemien. Øystein Mæland, Ahus-direktør

Fra den første koronapasienten ble lagt inn ved Ahus 10. mars for to år siden og fram til i dag, har det kun vært to døgn uten innlagte koronapasienter, ifølge sykehuset.

– Selv om vi løpende har lært oss å håndtere covid-pasienter og mener vi har håndtert bølgene godt, har det også vært en slitasjefaktor for våre ansatte som vi ikke skal undervurdere, sier administrerende direktør Øystein Mæland ved Ahus til NTB.

Han peker på at samtidig som arbeidet med koronapasienter har vært en stor belastning for de ansatte ved Ahus, har også de måttet forholde seg til de samme inngripende tiltakene som den øvrige befolkningen.

– Vi har i all hovedsak kommet oss godt gjennom. Utfordringen i dag er det høye sykefraværet som gjør at det er færre på jobb til å utføre oppgaver, sier Mæland.
Sykefraværet ved Ahus ligger på 12 prosent, forteller sykehusdirektøren.

En solskinnshistorie

Støre var innom både lungeavdelingen og intensivavdelingen på Ahus. En av pasientene som har vært innom begge disse avdelingene, er Ida Nyland Kjos (33). Hun jobber i serviceavdelingen på Ahus og fikk et annerledes møte med sine kolleger da hun ble syk med korona i mars 2021.

– Jeg slet med å puste, og alt jeg gjorde, var tungt. Jeg merket også etter hvert at jeg ikke klarte å gjøre noe selv. Først fikk jeg pustehjelp i fire dager, og så ble jeg lagt i respirator i sju dager, forteller Kjos.

Hun husker ikke noe fra tiden i respirator, men dagene før og etter er helt klare. Kjos forteller at hun ikke har opplevd noen senskader og kunne komme tilbake på jobb 13 dager etter oppholdet på Ahus. Det roser hun kollegene sine for.

– Det har jo vært en solskinnshistorie for meg, sier hun.

Det ligger fortsatt et høyt antall koronapasienter ved sykehuset. Per 12. mars 2022 ligger det 35 innlagte pasienter på Ahus. Sykdomsforløpet er derimot mildere for dagens pasienter enn dem som ble lagt inn tidligere, forteller avdelingsleder Anne Edvardsen ved lungeavdelingen på Ahus.

– Vi tror vi begynner å se en slutt på pandemien, men det er viktig å huske på at vi kan få nye varianter som kan slå inn. Men fra sykehusets side ser vi at vi er i ferd med å gå tilbake til normal drift, sier Øystein Mæland.


(©NTB)

Powered by Labrador CMS