FJERDE DOSE: FHI har sagt at det kan bli aktuelt å tilby personer over 65 år fjerde dose koronavaksine til høsten. Foto: DM arkiv / Vidar Sandnes

Foto:

Sverige: Fjerde koronavaksine gir betydelig beskyttelse

Eldre over 65 år som har fått en fjerde koronavaksine, har fått beskyttelsen mot alvorlig sykdom og død økt til over 90 prosent, sier svenske helsemyndigheter

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Internasjonale undersøkelser viser at beskyttelsen avtar over tid, og at det trengs påfyllingsdoser, spesielt hos risikogrupper.

Folkhälsomyndighetens undersøkelse viser at beskyttelsen mot smitte øker til over 65 prosent etter en fjerde vaksinedose, og mot alvorlig sykdom og død til over 90 prosent hos de eldre.

I Norge har Folkehelseinstituttet (FHI) foreløpig kun åpnet for at enkelte som er 80 år eller eldre kan ta en fjerde dose, samt grupper med svekket immunforsvar.

Men rett etter sommeren forventer FHI å komme med nye anbefalinger om hva som skal skje til høsten, opplyste avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI nylig til NTB.

Det mest sannsynlige scenarioet er at kommunene vil bli bedt om å tilby en ny dose til aldersgruppene 65 år og eldre og enkelte andre risikogrupper til høsten. 

FHI vil antagelig ikke anbefale ny vaksinedose til dem under 45 år

Powered by Labrador CMS