Kolspris til Cecilie Svanes

LHLs kolspris går til professor Cecilie Svanes, som blant annet forsker på hvordan besteforeldres levekår kan påvirke barns utvikling av astma og kols.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

PRISVINNER: Cecilie Svanes har poengtert betydningen av å forebygge røyking, få voksne til å slutte å røyke, ha et sunt kosthold samt unngå overvekt, ifølge juryen. 

      
        Foto: Universitetet i Bergen
PRISVINNER: Cecilie Svanes har poengtert betydningen av å forebygge røyking, få voksne til å slutte å røyke, ha et sunt kosthold samt unngå overvekt, ifølge juryen. Foto: Universitetet i Bergen

Svanes er overlege ved Haukeland universitetssjukehus og professor ved Universitetet i Bergen

I løpet av 30 år har Svanes publisert nærmere 100 fagfellevurderte artikler i en rekke internasjonale tidsskrifter, og er blant Norges hyppigst siterte lungemedisinske forskere, ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Barneastma gir kols
Forskningsfeltet har favnet over blant annet astma, kols, kjønnshormoner og genetikk. Forskningen hennes har satt stadig større på fokus på relasjonen mellom astma og kols, og Svanes har vist at barn med astma får 20 ganger hyppigere kols i voksen alder.

Svanes er særlig opptatt av hvordan miljø og livsstil ser ut til å påvirke helse hos neste generasjon

Yrkeskols
«Hun er opptatt av hvordan levekårene var under graviditeten til både bestemødre og mødre. Kan disse forhold påvirke barnets utvikling av astma og kols? For å få svar på disse spørsmål har hun startet studier hvor tre generasjoner blir vurdert nemlig besteforeldre, mor og far og barn»,
heter det i juryens begrunnelse.

Svanes har også vært helt sentral i norsk og internasjonal forskning av yrkesbetinget astma og kols, ifølge LHL.

Prisen deles ut torsdag.

Powered by Labrador CMS