Den rødlistede arten krykkje (i måkefamilien) står for en stor andel av de smittede fuglene. Denne ble fotografert i Vardø i 2012. Foto: Yathin S Krishnappa, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Fugleinfluensaen øker i Finnmark – har plukket 1600 døde fugler siden fredag

Siden høsten 2020 har fugleinfluensa spredt seg blant fugler i Europa. I løpet av våren og sommeren har dette gått spesielt kraftig ut over bestandene i nord.

Publisert Sist oppdatert

– Det er definitivt urovekkende. Mange av bestandene her er trua, og det er stor dødelighet, sier Grim Rømo i Veterinærinstituttet til NRK.

Per nå er det ingen som vet hvor mange fugler som er smittet i landet. Det er påvist smitte i store deler av Nord-Norge, og Øst-Finnmark er nå hardt rammet. Vadsø kommune har utpekt tre designerte fugleplukkere, som siden fredag har plukket om lag 1600 døde fugler i kommunen.

– Det er snakk om store mørketall. Mange av fuglene blir tatt av rovdyr, forklarer Rømo. Han råder privatpersoner til ikke å komme i kontakt med de døde fuglene.

Krykkjene, som er en rødlistet måkeart, står for en stor andel av de smittede fuglene. Om problemet fortsetter, vurderer kommunen å be Sivilforsvaret om hjelp. 

Powered by Labrador CMS