SYK: En mann får behandling av Leger Uten Grenser Foto: Aurelie Baumel

– Multiresistent tuberkulose er en glemt epidemi

Spredningen av multiresistent tuberkulose fortsetter fordi legemiddelindustrien og regjeringer ikke gjør nok for å hindre det, ifølge Leger Uten Grenser.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

KRITISK: Lege og feltarbeider Dina Middtun. Foto: Leger Uten Grenser

I rapporten «Out of step», som lanseres på en internasjonal lungehelsekonferanse i Barcelona denne uken, gjør Leger Uten Grenser for det de mener er fem fatale mangler i tuberkuloseresponsen.

* Dårlig tilgang til testing av medisinresistens

* Et økende antall mennesker diagnostisert med multiresistent tuberkulose (MDR-TB) får ikke behandling

* Fortsatt bruk av utdaterte og dyre behandlingsformer

* Begrenset til nye, lovende medisiner

* Enorm mangel på finansiering

– Prioriterer ikke sykdom i fattige land
– Multiresistent tuberkulose er en menneskeskapt katastrofe som er et resultat av årelang neglisjering og langsom respons, sier Dina Midttun, lege og feltarbeider i Leger Uten Grenser.

Hun mener katastrofen er glemt i skyggen av ebola. Sykdommene har til felles at de ikke først og fremst rammer de rikeste, noe som ifølge Midttun forklarer legemiddelindustriens manglende innsats.

– Sykdommer som rammer pasienter i fattige land som ikke kan betale mye for medisiner, prioriteres ikke. Vi mener både industrien og myndigheter i hvert land og i internasjonale fora må vedkjenne seg sitt ansvar, sier Midttun.

En av fem mottar behandling
De siste tallene fra Verdens helseorganisasjon viser at mindre enn en tredjedel av verdens estimerte MDR-TB pasienter er diagnostisert, og at kun en av fem mottar riktig behandling. Mangel på riktig behandling fører til økt spredning av MDR-TB fra person til person.

Tuberkulose er en dødelig sykdom som sprer seg via luft- og dråpesmitte. Symptomene inkluderer vedvarende hoste, feber, vekttap, smerter i brystet og pustevansker.

Hvert tredje menneske i verden er smittet av sovende tuberkulosebakterier, men sykdommen utvikler seg først når immunforsvaret blir svekket, for eksempel av hiv eller alderdom.

Jobbet i Kongo
Midtun har selv arbeidet med sykdommen i felt, sist i Kongo. 

– Muligheten for å få stilt riktig diagnose var begrenset, og det tok lang tid å få svar. Jeg hadde pasienter som døde i påvente av svar. Blant dem som får tilgang på behandling, er medisinene så giftige og med så alvorlige bivirkninger, at de av helt forståelige grunner ikke klarer å fullføre behandlingen, sier legen.

På denne måten utvikler sykdommen seg gradvis mot å bli enda mer motstandsdyktig.

– Dette må gjøres noe med. Vi trenger bedre metoder for å påvise sykdommen og det må komme nye, trygge og tilgjengelige medisiner på markedet.

Ikke tilgjengelig
Nye og lovende MDR-TB medisiner fortsetter å være utilgjengelige for de fleste pasienter, over ett år etter at de ble introdusert, bedaquiline og delamanid er fortsatt utilgjengelig for rutinebruk i landene Leger Uten Grenser har undersøkt. I fire av landene er de nye medisinene tilgjengelige kun for barmhjertighetsbruk til spesielle pasienttilfeller.

– Pasienter går glipp av ny og lovende behandling fordi selskaper og land ikke får opp farten og får registrert de medisinene som finnes. Det faktum at det heller ikke jobbes nok for å utvikle medisiner som gir et kortere, mer effektivt og pasientvennlig behandlingsforløp, er et direkte svik innen medisinsk forskning og innovasjon, sier Midttun.

Powered by Labrador CMS