Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier salmonellainfeksjoner stort sett går over av seg selv og at det er noe de fleste vil tåle. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Foto:

FHI om salmonellautbrudd: – Det gjør oss litt urolige

Folkehelseinstituttet (FHI) jobber bredt for å finne årsaken til det nasjonale salmonellautbruddet. Torsdag har antall påviste tilfeller økt til 42.

Publisert

Det er meldt om totalt 42 bekreftede tilfeller av salmonella i det pågående utbruddet. De nye tilfellene er påvist i flere fylker. Personene det gjelder ble smittet for en stund siden, men bekreftet nå, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK

Smittekilden er foreløpig ukjent, men det er vanlig at mage-tarmbakterier smitter gjennom matvarer.

– Vi synes det er ubehagelig, fordi det fortsatt kan være en matvare der ute som smitter folk, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til NRK. 

11 av de totalt 42 tilfellene er i Vestland. De smittede er i alderen 1 til 88 år. 

Da Folkehelseinstituttet kunngjorde mandag at de har oppdaget et nasjonalt utbrudd av salmonella agona, var det påvist smitte hos 31 personer bosatt over hele landet.

– Det er klart det gjør oss litt urolige. Det kan være flere tilfeller, og det kan da være en smittekilde som vi ennå ikke vet hva er, sa overlege Preben Aavitsland i FHI til TV 2 onsdag.

Ifølge FHI-overlegen er et så stort utbrudd som nå er oppdaget, nokså uvanlig. Han sa videre at de kjente tilfellene trolig bare er toppen av isfjellet. 

Bakgrunn: Nasjonalt utbrudd av salmonella – påvist smitte hos 31 personer

FHI jobber tett med både Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommunehelsetjenesten for å finne kilden til utbruddet. Aavitsland sier de antar at matvaren som er kilden, selges over hele landet. Han forteller at de intervjuer pasientene om hva de har spist den siste tiden før de ble syke.

Salmonellainfeksjoner går vanligvis over av seg selv uten behandling, og er noe de fleste vil tåle, ifølge overlege Aavitsland.

– Det dreier seg om vondt i magen, diaré og oppkast.

Powered by Labrador CMS