– Fastleger må bli flinkere til å teste hiv
Ved Olafiaklinikken hører de daglig om pasienter som ønsker HIV-test, men som blir avvist hos fastlegen.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
I dag avsluttes den europeiske hivtest-uken, der organisasjonen «HIV in Europe» har som mål å motivere folk til å teste seg for hiv.
Antall tilfeller av hivsmitte i Norge er økende, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Hvem som helst kan få hiv, men menn som har sex med menn utgjøre den største gruppen som blir smittet i Norge.
80–90 menn i denne gruppen blir smittet årlig, noe som er en tredobling av smittetilfellene siden før år 2000. Til sammen påvises 200–300 nye tilfeller av hiv i Norge hvert år.
- Snakk med pasienten om seksualitet
Hos Olafiaklinikken i Oslo har 220 personer testet seg for HIV så langt denne uken.
– Det er viktig å få satt testing av hiv på dagsorden. Vi hører i hvert fall en gang i uken om pasienter som har gått til fastlegen sin for å ta hiv-test, men blitt avvist fordi fastlegen mener vedkommende ikke har vært i risikosonen, sier Sindre Ringvik, assisterende seksjonsleder ved Olafiaklinikken.
Han mener fastleger bør hivteste selv om pasienten ikke er sprøytenarkoman eller en mann som sier han har sex med andre menn. Ikke alle deler dette med sin fastlege, påpeker han.
– Fastleger må bli flinkere til å teste hiv, og å snakke med pasientene om seksualitet. Når pasienten ber om å ta en hiv-test, skal man gjøre det. Da kan man også spørre om det er noen spesiell grunn til at vedkommende ønsker det. Da merker man godt om pasienten ønsker å fortelle eller ikke, sier Ringvik.
Oppfordrer til årlig hiv-test
Brukerorganisasjonen Nye Pluss oppfordrer alle til å teste seg én gang i året.
– Vi i Nye Pluss oppfordrer alle til å ta en årlig hivtest, dersom man har hatt ubeskyttet sex. Hivbehandlingen i dag gjør at du kan forvente å leve et tilnærmet normalt liv, så sant du blir diagnostisert og behandlet tidlig nok, skriver pressekontakt Kim Fangen i en pressemelding.