Deler e.coli-kunnskap med EU Foto: NYTTIG: Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte EU-kommisær John Dalli. Foto: Markus Moe
Deler e.coli-kunnskap med EU Foto: NYTTIG: Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte EU-kommisær John Dalli. Foto: Markus Moe

Deler e.coli-kunnskap med EU

– Den viktigste lærdommen fra e.coli-utbruddet i Tyskland er at vi alltid må være på vakt. Innsatsen må koordineres, fastslår EUs helse- og forbrukerkommisær John Dalli på besøk i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

VIKTIG MØTE: Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte EU-kommisær John Dalli. Foto: Markus Moe


Dagens Medisin møtte EUs helse- og forbrukerkommisær John Dalli og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i Oslo etter at de i ettermiddag hadde utvekslet erfaringer om å håndtere dødelige bakterier i matvarer.

Ser til norsk e-helse
Et annet viktig tema under samtalene deres i Oslo i dag var e-helse.
– Vi hører mye om norske, elektroniske løsninger for helsesektoren. Jeg tror Norge leder an på flere områder, blant annet e-helse og telemedisin i geografiske områder som er vanskelig tilgjengelige, sier Dalli.
Lørdag reiser han til Stokmarknes sykehus i Nordland, hvor han skal se på anvendelsen av telemedisin.
Viktig lærdom
– Vi har hver vår erfaring med utbrudd av e.colibakterier. Det er utrolig viktig å trekke lærdom av slike hendelser, sier statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Norges hittil vanskeligste sak på dette området var å finne mårpølsen med e.coli-bakteriene som i 2006 smittet 18 personer i Norge.
– Denne gangen var ikke Norge direkte berørt av e.coli-smitten, vi har bare registrert én syk person på Sørlandet. Men Norge har tilgang til alle komiteene i EU som jobber med hendelsen i Tyskland, og de sender meldinger til Mattilsynet, sier Strøm-Erichsen til Dagens Medisin.
Raskere labtest
Dalli forteller at EU-kommisjonen for helse har vært tungt involvert i e.colisaken i Tyskland.
– Vi hadde eksperter som sto klare til å rykke ut, men Tyskland svarte at de selv hadde fagfolk til å arbeide med å finne smittekilden. Vi har hatt daglige møter og utviklet en laboratorietest som korter ned tiden det tar å analysere matvarer, fra seks dager til 48 timer, sier han.
Sjeldent besøk
Under turen til Nord-Norge skal Dalli også besøke anlegg med tilknytning til fiskeri- og landbruksnæringen.
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er med som vert, inntil Dalli returnerer til Brussel 20. juni.
Det er sjelden at en EU-kommisær bruker så lang tid på et offisielt besøk i Norge.

Powered by Labrador CMS