Ikke nok å teste for klamydia Foto:

Ikke nok å teste for klamydia

Det holder ikke å bare tilby klamydiatest til kvinner som mistenker at de er smittet av kjønnssykdom, mener spesialist.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Klamydia forårsaker kun en tredel av infeksjoner i underlivet hos kvinner.

- Jentene kan godt ha en infeksjon selv om de får et negativt svar på klamydia-testen, sier professor Harald Moi ved Olafiaklinikken.

De aller fleste fastleger tilbyr kun klamydiatest til kvinner som har mistanke om at de er smittet av kjønnssykdom.
- Dette holder ikke, mener Harald Moi, som er spesialist i hud- og veneriske sykdommer.
Mikroskopering
Klamydia fører kun til en tredel av infeksjonene. I tillegg gir bakterien Mycoplasma genitalium en del infeksjoner. - Men rundt halvparten av infeksjonene i underlivet hos kvinner er uspesifikke, og forårsaket av bakterier vi ikke kan teste for, sier Moi. 
Betennelsene skyldes ofte bakterier som er seksuelt overført, men kan også skyldes vekst av bakterier som normalt er i skjeden. Infeksjonene kan i verste fall føre til egglederbetennelse, som medfører sterilitet i rundt femten prosent av tilfellene.
- Hvis fastlegene hadde tatt et utstryk for mikroskopering, og slik funnet ut om kvinnen har en infeksjon, ville mange ha unngått egglederbetennelse, sier Moi.
Behandler for infeksjoner
Ved Olafiaklinikken i Oslo tar legene prøve fra urinrøret og fra livmorhalsen til kvinnene, og gjør en mikroskopering av prøven for å se om det er en infeksjon.
- Dette er den eneste måten man kan fastslå sikkert hvorvidt kvinnen har en infeksjon eller ikke. Dersom vi finner en infeksjon, får hun behandling for den, sier Moi.
Men de fleste kvinner med mistanke om kjønnssykdom går til fastlegen sin. Moi mener derfor at fastlegene bør gjennomføre både mikroskopering og ta klamydiatest.
- Det er veldig få leger som gjør en god nok klinisk undersøkelse av kvinner med mistanke om infeksjon i underlivet. Med litt trening er det en enkel undersøkelse å gjøre mikroskopering, og alle fastleger kan gjøre det på sitt kontor, sier Moi, og henviser til læreboken han sammen med  professor Jan Martin Maltau har skrevet om seksuelt overførte infeksjoner.
Like skadelig som klamydia
Mye tyder på at de uspesifikke infeksjonene er like skadelige som når klamydia er årsak til infeksjonen. - I bare ett av tre tilfeller av egglederbetennelse er klamydia årsaken, sier Moi.
Han påpeker at kvinner kan ha hatt egglederbetennelse uten å vite det.
- De har kanskje hatt et visst ubehag og har bedt om en klamydiatest, som kan ha vært negativ fordi det dreide seg om en annen infeksjon. Komplikasjoner i etterkant kan være barnløshet, eller svangerskap utenfor livmoren, påpeker Moi.
Tester for Mycoplasma
Olafiaklinikken tester spesifikt for klamydia og Mycoplasma genitalium i tillegg til mikroskopering.
- Mycoplasma er en infeksjon som ligner på klamydia. Det er ennå ikke utviklet en kommersiell test. Derfor er det svært få fastleger som tester for Mycoplasma foreløpig, sier Moi.
Det er også et økonomisk spørsmål hvorvidt man skal teste for Mycoplasma eller ikke. - Hvis hver test koster 200 kroner, og med 200.000 tester i året, kommer man opp i en sum på 40 millioner kroner, sier Moi, som likevel regner med at det vil bli utviklet en kommersiell Mycoplasma-test etter hvert.
Nasjonalt kompetansesenter
Olafiaklinikken søker nå om å bli nasjonalt kompetansesenter for seksuelt overførte sykdommer.
- Hvis dette godkjennes, vil vi få ansvar for og ressurser til å dele vår kompetanse med fastlegene. Vi kunne blant annet lage et databasert kompendium om mikroskopering. Det er jo fastlegene som tar hånd om de fleste med seksuelt overførbare sykdommer, sier Moi.
Har et forbedringspotensial
Ifølge Kari Hilde Juvkam, spesialist i allmennmedisin og leder av Norsk forenings for allmennmedisins referansegruppe for gynekologi, bør fastlegene i større grad benytte mikroskopering i forbindelse med underlivsundersøkelser.
- Fastlegene har et forbedrings-potensial når det gjelder å mikroskopere. Ikke alle prioriterer dette, selv om det er en viktig del av jobben vår. Det trengs trening, men alle kan lære å mikroskopere kvinners utflod, og alle bør ha et lett tilgjengelig mikroskop, sier Juvkam.
Bør behandle ved mistanke
Hun påpeker at hun sammen med kollega H.B. Gudim har skrevet en håndbok i gynekologi, og der står det hvordan mikroskoperingen skal gjøres. - Det er viktig å ha en lav terskel for å behandle ved klinisk mistanke om infeksjon. Selv om legen ikke finner årsaken til infeksjonen, bør den likevel behandles, sier Juvkam.
Hun tilføyer at hun tror mange fastleger er flinke til å behandle ved mistanke, selv om det skorter på mikroskoperingen.
- Det er fint at det forskes på dette feltet, og det er mye vi ennå ikke vet. Men vi vet nok til å behandle disse kvinnene, sier Juvkam.
Dagens Medisin 13/09

Klamydia

Over 23.000 fikk klamydia i fjor.
 

Powered by Labrador CMS