OVERDRAS: LHL brukte en milliard kroner på å bygge sykehuset på Gardermoen, som åpnet i 2018. Nå overtar Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg (SDL) driften.

Foto: Berit Roald, NTB

Lovisenberg overtar LHL-sykehuset på Gardermoen

Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) selger seg ut av problemsykehuset de eier på Gardermoen. Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg (SDL) tar over virksomheten.

Publisert

I tillegg overtar stiftelsen de to selskapene LHL Gardermoen Drift og LHL Gardermoen Eiendom.  Alle de ansatte blir med over til den nye eieren.

Bakgrunnen for salget av selskapene er at LHL ønsker «å styrke egen rolle som en medlemsstyrt interesseorganisasjon for mennesker med hjerte-, kar- og lungesykdom, allergi, hjerneslag, afasi og deres pårørende», skriver LHL i en pressemelding.

Men det er ingen hemmelighet at medlemsforeningen har slitt med å få lønnsomhet i driften av sykehuset, som samlet fagmiljøene fra Feiringklinikken og Glitreklinikken da det åpnet i 2018.

Fornøyd

– Vi er svært tilfreds med å ha inngått en avtale med SDL om overtagelse av LHL-sykehuset. Stiftelsen er en stor og tradisjonsrik aktør innen helsetjenester. Dette salget er bra både for pasienter, ansatte og LHL, sier Frode Jahren, generalsekretær i LHL. 

LHL brukte en milliard kroner på å bygge sykehuset, som ligger ved E6 rett nord for avkjøringen til Oslo lufthavn, og måtte i 2019 gjennomføre kraftige sparetiltak etter å ha tapt mer enn 500 millioner kroner på tre år.

Allerede i juni i år inngikk partene en intensjonsavtale om at Lovisenberg skulle ta over driften av sykehuset.

Rendyrker LHL

– Med dette salget følger vi opp vår strategi om å rendyrke LHL som en interesseorganisasjon, som skal tilby medlemmene gode tilbud og ta politiske kamper for bedre rettigheter og tjenestetilbud landet rundt. Salget bidrar til å frigjøre både økonomiske og menneskelige ressurser til dette viktige arbeidet, sier Jahren.  

Som en forklaring på utfordringene LHL-sykehuset har hatt, svarte Jahren følgende til lokalavisen Eidsvoll Ullensaker Blad:

– Det som skjedde var at da vi flyttet inn på Gardermoen, så tok det offentlige den åpne hjertekirurgien tilbake. Det samme gjorde de med den invasive hjertekardiologien litt senere. 

– Hadde jeg visst alt vi vet i dag på tidspunktet vi fattet beslutningen, hadde vi bygd færre operasjonsstuer. Vi hadde heller ikke bygd en egen intensivenhet på sykehuset. Hadde vi visst at vi ikke skulle drive med hjertekirurgi, hadde vi bygd uten disse tingene. Dette er også veldig dyre ting, og da kunne det sett annerledes ut, sier Jahren til Eidsvoll Ullensaker Blad.

Ansatte blir med

Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg er i dag eier eller deleeier i en rekke ideelle virksomheter innenfor utdanning, helse og omsorg. Dette omfatter blant annet Lovisenberg Diakonale Sykehus AS, Lovisenberg Diakonale Høgskole AS og Lovisenberg Omsorg AS.

Alle de ansatte i de aktuelle selskapene vil bli omfattet av en virksomhetsoverdragelse fra 01.01.2023. 

LHL er en ideell helseorganisasjon med nærmere 54 000 medlemmer og 240 lokallag.

Powered by Labrador CMS