Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Avtale åpner for distribusjon av hiv-medisin

En ny avtale åpner for at billige versjoner av en godt kjent medisin for forebygging av hiv-infeksjon kan selges i fattige land der mesteparten av smitten er.

Publisert

I tråd med avtalen skal ViiV Healthcare, som er en underavdeling av den britiske legemiddelgiganten GSK, åpne for at utvalgte produsenter kan lage generiske versjoner av cabotegravir LA, som lenge har vært brukt til forebygging av hiv.

Dagens Medisin Pharma omtalte i slutten av mai at ViiV Healthcare jobbet med å få på plass en avtale. 

Sprøyteversjonen av cabotegravir, som gir beskyttelse i to måneder, blir dermed tilgjengelig i 90 land der over 70 prosent av hiv-infeksjonene er, ifølge Unitaid.

På en internasjonal aids-konferanse i Montreal i Canada ble det onsdag opplyst at kampen mot hiv har bremset opp fordi færre ressurser er tilgjengelig på grunn av koronapandemien. I fjor ble 1,5 millioner mennesker smittet av hiv.

Sprøyteversjonen av cabotegravir er først nylig blitt tilgjengelig, og den viser seg langt mer effektiv enn tabletter som må tas daglig. Men prisen på over 22.000 dollar for ett års bruk i USA har hindret at behandlingen kunne tas i bruk i fattigere land.

Powered by Labrador CMS