Blomsterhavet i Rosenkrantzgate i Oslo hvor to personer ble drept og flere såret natt til lørdag 25. juni. Foto: Geir Olsen / NTB

Blomsterhavet i Rosenkrantzgate i Oslo hvor to personer ble drept og flere såret natt til lørdag 25. juni.

Foto: Geir Olsen / NTB

Traumeforsker vil spore terrorofre med mobildata – Datatilsynet er skeptisk

Flere overlevende etter Oslo-skytingen har ikke blitt kontaktet av noen, ifølge Støttegruppen etter 22. juli. Traumeforsker foreslår å bruke mobildata for å registrere terrorofre, men Datatilsynet er skeptisk. 

Publisert

Lisbeth Røyneland, leder av Støttegruppen etter 22. juli, mener oppfølgingen av de berørte etter Oslo-skytingen er for dårlig, slik den også var etter terrorangrepene for 11 år siden.

Traumeforsker og psykolog Marianne Skogbrott Birkeland ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) mener det er avgjørende at alle berørte etter Oslo-skytingen får tilbud om oppfølging. 

– Problemet er at vi vet ikke hvem som var i området. Da får vi ikke spurt dem om det er noe de har behov for, sier hun til  NRK.

NKVTS foreslår nå å bruke mobildata for å identifisere hvem som var i nærheten, for å sende ut SMS til alle som var der med tilbud og viktig informasjon, sier hun til NRK.

Datatilsynet ser ikke på det som en god løsning, da teleoperatørene har taushetsplikt. 

– For å behandle personopplysninger, i dette tilfellet telefonnummer, trenger man grunnlag i hjemmel. Det er vanskelig å se for seg at en kan anonymisere personopplysningene i et slikt tilfelle, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Anders Ballangrud. 

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, som selv var på Utøya for 11 år siden, sier til kanalen at regjeringen likevel vil vurdere å opprette et slikt katastroferegister. 

Powered by Labrador CMS