ILLUSTRASJONSFOTO: Her har Forsvarets sanitet øvelse ved en tidligere anledning.  Foto: Forsvarets sanitet

ILLUSTRASJONSFOTO: Her har Forsvarets sanitet øvelse ved en tidligere anledning. 

Foto: Forsvarets sanitet

Norge fortsetter transport av ukrainske pasienter

Regjeringen opplyser om at rundt en fjerdedel av alle pasientene som er evakuert fra Ukraina for behandling i andre land, er fraktet av Norge.

Publisert

Norge har stilt to fly til disposisjon for EU. Det benyttes både et fly som er utviklet for medisinsk evakuering av pasienter rammet av svært smittsomme sykdommer, som også tar andre pasienter, og Forsvarets rammeavtale med SAS til medisinsk evakuering.

Det opplyser regjeringen i en pressemelding.

Flyene bemannes av helsepersonell som normalt jobber i den norske helsetjenesten, men som har en avtale om å være i beredskap for Forsvarets sanitet. Utenriksdepartementet står for finansieringen av evakueringen av de ukrainske pasientene, står det i meldingen.

Over 100 til Norge

Norge har så langt i krigen fraktet 356 pasienter til øvrige europeiske land, i tillegg til over 100 pasienter som har kommet til Norge for behandling.

– Ambulanseflyet har vært helt nødvendig for å sikre medisinsk trygg evakuering av pasienter fra Ukraina og ut til sykehus både i Norge og andre europeiske land. Vi er glade for at vi nå kan fortsette med dette viktige bidraget til Ukraina, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol ifølge pressemeldingen.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier i pressemeldingen at bidraget hjelper sårede og syke ukrainere som har behov for evakuering, i tett samarbeid med europeiske partnere.

Avtale med EU

Norge tok første ambulanseflyoppdrag for den EU 21.mars 2022 og startet pasienttransport for EU med SAS-flyet den 23. juni. Siden august har Norge hatt en avtale med EU om å bidra med å transportere ukrainske pasienter til sykehus rundt om i Europa.

Ifølge pressemeldingen er det nå formelt bekreftet at denne operasjonen skal fortsette. Avtalen varte i utgangspunktet ut oktober, men er nå forlenget til 20. desember. Regjeringen jobber med å forlenge avtalen til over nyttår, står det i pressemeldingen.

–Forsvaret har over flere år hatt en avtale med SAS om tilgang til flyevakueringskapasitet i beredskap for Norge. Helsemyndighetene er blant de som kan anmode om å benytte avtalen når det er humanitære eller sivile behov for medisinsk evakuering. Dette er en del av vår felles beredskap i rammen av totalforsvaret og sivil-militært samarbeid, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), ifølge meldingen.

Powered by Labrador CMS