Legeforeningen om sykehustalen: Terningkast 4

Legepresident Marit Hermansen er bare passe fornøyd med helseministerens sykehustale.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

RIKSHOSPITALET (Dagens Medisin): Torsdag avholdt helseminister Bent Høie (H) sin årlige sykehustale.

Her sa Høie, som også Dagens Medisin skrev mandag, at investeringspakken som Legeforeningen stilte krav om i 2013 nå kan sies å være oppfylt.

– Realiteten er at vi har gjennomført investeringer på det nivået Legeforeningen ønsket. Med gjennomførte, igangsatte og planlagte prosjekter vil vi i tiårsperioden etter 2014 ha investert over 130 milliarder kroner i norske sykehus, sa Høie.
Legepresident Marit Hermansen er imildertid klar på at det Legeforeningen ville ha, var friske penger.
– Kreativ bruk av tall, sier Hermansen om Høies beregninger. Se hele intervjuet i videoen over.

Artikkelen er oppdatert etter publisering med følgende utdypende kommentar fra Hermansen om investeringene i norske sykehus:

– Det er gledelig at helseministeren ser det store behovet for investeringer. Men behovet er langt ifra utkvittert. I 2013 var vårt krav en forpliktende investeringspakke, med friske midler til bygg og medisinteknisk utsyr, for å ta igjen de dokumenterte etterslepet. Vi etterlyste et ekstraordinært løft over en tiårsperiode, i tillegg til løpende investeringer og vedlikehold. Disse friske midlene kom aldri. Etterslepet er like stort, om ikke større. Sykehusene opplever en minst like presset økonomisk situasjon i dag som den gang. Sykehusdirektører sliter med å finne økonomisk handlingsrom til å gjennomføre nødvendige investeringer. Effektiviseringskrav og nye dyre legemidler gjør handlingsrommet enda mindre, heter det fra Hermansen. 

Powered by Labrador CMS