Helsedirektoratet varslet Datatilsynet om feil i e-reseptkjeden

Forrige uke ble det oppdaget en feil i e-reseptkjeden som kan føre til feildosering av enkelte legemidler. Datatilsynet er nå varslet om feilen.

Publisert

– Jeg vil understreke at dette ikke dreier seg om data på avveie. Ingen trenger å være redd for at reseptopplysninger eller andre sensitive helsedata om dem er kommet i hendene på uvedkommende, sier Jacob Holter Grundt, fagdirektør og lege i Helsedirektoratet, i en pressemelding.

Torsdag sendte Helsedirektoratet ut en pressemelding om at det er oppdaget en kritisk feil der doseringen av legemidler kan bli feil i pasientjournaler.

Grundt forklarer at dette er et avvik der det kan ha oppstått feil i doseringsanvisningen på legemiddelet når resepten ble skrevet. Feilen følger da med i resepten når den senere blir brukt i sykehjem, sykehus og kommunal helse- og omsorgstjeneste.

Enkelte medikamenter som skal tas ukentlig, kan ha blitt endret til daglig. Dersom feilen ikke fanges opp og rettes før utdeling, kan det gi risiko for pasientskade.

– Dette er et brudd på såkalt integritet, der viktig informasjon utilsiktet er blitt endret. Slike brudd skal også varsles til Datatilsynet, forklarer Holter Grundt.

Powered by Labrador CMS