FLYTTER: – Vi har ikke mye folk igjen. Enda færre blir det fra 1. juni. Derfor bestemte vi oss for å flytte kirurgien fra 15. mai, før det blir for vanskelig, sier klinikkleder Bjørn Bendz til VG. Foto: Lise Åserud / NTB
FLYTTER: – Vi har ikke mye folk igjen. Enda færre blir det fra 1. juni. Derfor bestemte vi oss for å flytte kirurgien fra 15. mai, før det blir for vanskelig, sier klinikkleder Bjørn Bendz til VG. Foto: Lise Åserud / NTB

Haukeland universitetssjukehus skal behandle hjertepasienter fra OUS

Hjertepasienter som venter på operasjon ved Oslo universitetssykehus (OUS), skal sendes til Bergen for å få behandling.

Publisert Sist oppdatert

– Etter henvendelse fra OUS har vi nå satt av ti plasser fremover for pasienter fra Oslo universitetssykehus. De velger ut pasientene. Vi mener vi skal få det til uten at det går ut over våre egne pasienter, sier Kjell Vikenes, avdelingsdirektør på hjerteavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus, til VG.

Avisen melder at også St. Olavs hospital i Trondheim og Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har fått en forespørsel fra OUS før påske, og har sagt at de også hjelper OUS ved behov.

Erik Høiskar som er hovedtillitsvalgt for overlegene ved OUS, sier til VG at ventelisten for hjertepasienter har vært i underkant av 200 pasienter i en periode.

– En tredjedel av pasientene venter mer enn anbefalt tid. Det er en risiko i forhold til pasientens prognose, sier han til avisen.

Flytting førte til oppsigelser

Konflikten ved thorax-kirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, som har ansvar for operasjoner av hjerte, lunger og sentrale blodårer, førte i februar til at 19 av 24 intensivsykepleiere varslet at de ville si opp i protest.

Det var en plan om midlertidig flytting av planlagt hjertekirurgi ved thoraxkirurgisk avdeling ved Ullevål sykehus som først førte til bråk. I mars ble det klart at flyttingen blir permanent, og at det vil skje før 1. juli.

Klinikksjef Bjørn Bendz bekrefter overfor VG at det er sendt en forespørsel til Haukeland universitetssjukehus, og at det per 30. april sto 191 hjertepasienter på venteliste for OUS. Han avviser at dette har sammenheng med situasjonen som har oppstått i klinikken denne våren, og viser til at ventelistene økte under pandemien.

Han viser samtidig til at avdelingen har mistet mange verdifulle intensivsykepleiere.

– Vi har ikke mye folk igjen. Enda færre blir det fra 1. juni. Derfor bestemte vi oss for å flytte kirurgien fra 15. mai, før det blir for vanskelig, sier Bendz til VG.

Powered by Labrador CMS