Fri programvare i helsevesenet

– Jeg tror på fri programvare også i helsesektoren, sa statsråd Heidi Grande Røys under åpningen av Friprogs lokalkontor i Tromsø. Kontoret skal jobbe sammen med Nasjonalt senter for telemedisin for åpne IT-løsninger i helsevesenet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Friprog-senteret har fått sin foreløpig siste utvidelse. I Tromsø er det nå opprettet et lokalkontor, som er samlokalisert med Nasjonalt senter for telemedisin (NST), og som skal jobbe med åpne løsninger i helsevesenet.
Det var statsråd Heidi Grande Røys i Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) som fikk æren av å klippe snoren under åpningen av det nye kontoret.
Holdningsendring
– Jeg tror på fri programvare også i helsesektoren. I fjor sa vi at vi skulle øke oppmerksomheten på bruk av fri programvare og deling av kompetanse. Noe slikt er lett å si, men det er morsomt å se hvor mye som har blitt gjort. På Friprog-konferansen GoOpen var det 550 deltagere. Det har gitt Friprog et skikkelig løft, sa Grande Røys under åpningen. 
Noe av det viktigste som må til for å innføre fri programvare i offentlig sektor og helsevesenet, er ifølge Grande Røys en holdningsendring.
– Men med den jobben Friprog har gjort , kan du si at dette har modnet, fortsetter hun.
Samarbeid i Tromsø
Det er ingen tilfeldighet at kontoret ligger i Tromsø. Byen har lang erfaring med kompetansebygging rundt helsespørsmål, og er på mange måter langt fremme med hensyn til tilpasning av helseløsninger.
– Tromsø kan ta æren for dette, her er anvendelse av helse-it blant de beste i verden. NST har blitt en størrelse i internasjonal målestokk. Norge har fremdeles en lang vei å gå, og vi trenger å lytte til NST og erfaringene som er gjort i Nord-Norge, sier hun.
Også Heidi Austlid, direktør i Friprog, er fornøyd med at helsekontoret legges inn i samme lokaler som NST.
– I Tromsø får vi en spennende samarbeidspartner i NST. Vi har en viktig oppgave i å finne ut hvordan helsevesenet kan ta i bruk flere løsninger for snakke sammen, samtidig som vi skal prøve å få kostnadene på lisensbruk ned. Og ved å dele løsninger kan de brukes flere ganger, og øke kompetansenivået i helsesektoren, sier Austlid.
Flere nivåer
Mannen som skal stå for denne oppgaven er Morten Amundsen, som er ansatt i det nye lokalkontoret. Amundsen har lang fartstid i NST, og jobbet tidligere med universiteter og høyskoler, og som direktør i Helsenett Nord-Norge.
– Min oppgave blir først og fremst å være en misjonær for fri programvare. Jeg har en god forankring i Nord-Norge, men vi skal nå dekke hele Norge. Vi skal presentere oss og mulighetene som ligger i fri programvare, samtidig som jeg skal kartlegge kompetansen på universiteter og høyskoler rundt dette, sier Amundsen.
Han har fra tidligere arbeid god erfaring med å bruke løsninger som er basert på fri programvare i helsesektoren.
– Det er flere gode prosjekter hvor teknologien er basert på fri programvare. Vi må prøve å ta vekk det skarpe skillet mellom fri og proprietær programvare. De vil kunne brukes om hverandre, og i samspill med hverandre. Helseløsninger har mange nivåer, sier han.
Denne artikkelen er skrevet av Nard Screurs, Computerworld, som en del av et samarbeid med Dagens Medisin i anledning Tromsø Telemedicine and eHealth Conference som ble arrangert i Tromsø 9. - 11. juni 2008.

Tromsø-konferansen

Tromsø Telemedicine and eHealth Conference avholdes i Tromsø 9 - 11 juni 2008.

Konferansen arrangeres av Nasjonalt senter for telemedisin ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og har temaet ”Innovation in eHealth”.

Over 300 deltakere fra hele verden deltar på konferansen. Blant foredragsholderne er professor Clayton M Christensen ved Harvard Business School, direktør Bill Crounse i Microsoft og den amerikanske antropologen Anna Kirah. 

Powered by Labrador CMS