ØKT KREFTRISIKO: Risikoen for å få føflekkreft øker i takt med vekta, viser norsk studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:
ØKT KREFTRISIKO: Risikoen for å få føflekkreft øker i takt med vekta, viser norsk studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Overvektige menn har høyere risiko for føflekkreft

Den gode nyheten er at vektreduksjon reduserer risikoen. Det viser ny, norsk forskning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I en ny, norsk studie finner forskere en klar sammenheng mellom overvekt og føflekkreft blant menn. Jo høyere Body Mass Index (BMI), jo større er risikoen for å få føflekkreft.

– Men vi gjorde også et annet interessant og gledelig funn – nemlig at risikoen går ned for de som reduserer vekten sin. De som gikk ned to kilo eller mer over en tiårsperiode reduserte risikoen sin med over 50 prosent sammenlignet med de som holdt en stabil vekt, sier postdoktor Jo Stenehjem i en pressemelding fra Kreftregisteret.

Over 290.000 personer har deltok i landsomfattende helseundersøkelser som pågikk fra tidlig på 70-tallet og fram til 2003. Studiedeltakerne har svart på spørreskjemaer, og de har blitt målt og veid i flere omganger. Blant disse personene var det fram til 2014 rundt 3000 som hadde utviklet føflekkreft.

FORSKEREN: Jo Stenehjem er postdoktor ved forskningsavdelingen hos Kreftregisteret.

      
        Foto: Kreftregisteret
FORSKEREN: Jo Stenehjem er postdoktor ved forskningsavdelingen hos Kreftregisteret. Foto: Kreftregisteret

Ikke sammenheng hos kvinner
Resultatene fra studien ble nylig publisert i International Journal of Cancer. Ifølge Stenehjem er dette den første studien som viser sammenheng mellom vektreduksjon og føflekkreft blant menn.

Mens forskerne fant sammenheng mellom overvekt og føflekkreft blant menn, så de ikke tilsvarende hos kvinner. Forskerne tror det handler om at disse kvinnene i mindre grad eksponerer kroppen sin ute i sola. Overdrevet soling og solbrenthet er den største risikofaktoren for å utvikle føflekkreft.

I tillegg til fedme, fant forskerne også at høye personer har økt risiko for føflekkreft. Forskerne vet ikke sikkert hva som gjør at både høye og overvektige personer har økt risiko for føflekkreft. Noe av årsaken kan være at de med stor kropp har flere celler enn de med mindre kropp, som øker risikoen for at noen av cellene blir kreftceller.

Hormonpåvirkning
I tillegg tror forskerne at enkelte hormoner opptrer ulikt hos normalvektige og overvektige, som igjen kan ha sammenheng med kreftutvikling.

– Dette er noe vi trenger mer kunnskap om, sier Stenehjem.

Overvekt er en kjent risikofaktor også ved flere andre kreftformer, blant annet i mage og tarm.

– Våre resultater gir nok en grunn til å forsøke å holde seg normalvektig. Høyden vår får vi jo ikke gjort noe med, men det er mulig å gjøre noe med vekta – og da var det jo særlig gledelig å finne at overvektige menn som går ned i vekt samtidig reduserer risikoen sin for føflekkreft, sier Stenehjem.

Studien er finansiert av Kreftforeningen.

Powered by Labrador CMS