BMJ: Fullvaksinerte målte like høye virusnivå i delta-perioden, som uvaksinerte

Prepubliserte data fra «UK national covid-19 infection survey» viste at fullvaksinerte personer kan bære tilsvarende virusnivå som uvaksinerte.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det medisinske tidsskriftet British Medical Journal omtalte nylig en preliminær analyse av de britiske dataene, som er publisert på nettsidene til Nuffield Department of Medicine, Oxford University.

Forskningsresultatene er ikke enda fagfellevurdert, men publisert som preprint, en praksis som har blitt vanlig for forskningsdata under koronavirus-pandemien.

BMJ skriver at forskningsdataene viser at to vaksinedoser er den mest effektive måten å sikre beskyttelse mot delta-varianten. Delta-varianten er en mutasjon av SARS-CoV-2 som først ble oppdaget i India.

Totalt undersøkte studien 2.580.021 prøveresultater fra 384.543 individer. Prøvene er tatt mellom 17. mai og 1. august 2021, som i forskningsrapporten omtales som en delta-dominant periode.  

Vanskelig med flokkimmunitet
Selv om det var mindre risiko for å bli infisert med delta-viruset om man er vaksinert, viser rapporten at de som er infisert med deltaviruset kan ha tilsvarende virusnivå som uvaksinerte.

Artikkelforfatterne har ikke konkludert med hva dette betyr for smitte av deltavarianten, men peker på at det blir vanskeligere å oppnå flokkimmunitet, skriver BMJ.

Analysene tar hovedsakelig utgangspunkt i personer som er vaksinert med Oxford-AstraZeneca- og Biontech-Pfizer-vaksiner.

I oppsummeringen av resultatene på Oxford University sine nettsider, skriver forskerne at en enkeltdose av Moderna-vaksinen så ut til å være mer effektiv enn én enkeltdose av de andre vaksinene som ble undersøkt. De påpeker i rapporten at de fleste som har mottatt denne vaksinen var yngre, og de antas å ha høyere effekt av én vaksinedose – som igjen kan føre til skjevhet i dataene.  

Powered by Labrador CMS