Norwait-studien er en multisenter-studie med ledelse ved Helse Stavanger.  Foto: Julie Kalveland

Norwait-studien er en multisenter-studie med ledelse ved Helse Stavanger. 

Foto: Julie Kalveland

Stopper Norwait-studien permanent

Helse Stavanger og prosjektleder har bestemt at den mye omtalte kreftstudien stanses permanent. 

Publisert

Norwait-studien er en såkalt vente-og-se-studie for pasienter med endetarmskreft. Målet med studien var å følge pasienter hvor kreftsvulsten hadde blitt borte etter stråling, istedenfor å gjennomføre operasjon, for slik å se om flere pasienter kan slippe å gjennomgå kirurgi.

Studien ble midlertidig stoppet i november 2020 ble studien stoppet, etter mistanke om at flere pasienter enn forventet, utviklet spredning av kreftsvulsten mens de deltok i studien. Helsetilsynet har rettet kraftig kritikk mot studien

– Så grovt at det nesten ikke er til å tro, sa direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet til Bergensavisen i november i fjor.

Nå er det besluttet at studien stanses permanent. 

– Etter en anbefaling fra fagrådet for tarmkreft, som er studiens styringsgruppe, har Helse Stavanger og prosjektleder nå besluttet at studien skal avsluttes, uttaler Svein Skeie, forskningsdirektør ved Stavanger universitetssjukehus, i en pressemelding.

Det oppgis at sluttmeldingen for studien ble sendt inn onsdag. 

– Ikke mulig å besvare

Statens helsetilsyn har konkludert med at Helse Stavanger har brutt bestemmelser i helseforskningsloven ved organisering og oppfølging av Norwait-studien og bestemt  at det ikke skal inkluderes nye pasienter i studien, samt at resultater fra Helse Bergen ikke kan inngå i rapporter eller publikasjoner.

– Vår vurdering er at studiens primære forskningsspørsmål, hvor treffsikker den kliniske diagnosen av fullstendig tilbakegang av svulsten er, etter forbehandling av endetarmskreft, ikke vil være mulig å besvare, sier Skeie i pressemeldingen.

Pasientene som tidligere har blitt inkludert i studien vil fortsatt følges opp ved sykehus, oppgir forskningsdirektøren.

Saken etterforskes fortsatt av politiet. 

Powered by Labrador CMS