Illustrasjonsbilde, Colourbox Foto:

Røykeslutt halverte kostnaden

Røykesluttprogram mer enn halverer kostnaden av lungekreftscreening, viser kanadisk studie. Overlege sier studien understreker viktigheten av et røykesluttprogram, ved eventuell norsk screening.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

NYTTIG: – Spesielt nyttig er det å se at det å legge et røykekutt-program inn i screeningprogrammet reduserer kostnadene betydelig, sier Odd Terje Brustugun, leder i Norsk lungekreftgruppe og overlege ved Radiumhospitalet (OUS). Foto: PRIVAT

En nylig publisert studie i tidsskriftet JAMA Oncology, viser at det i Canada er mulig å spare 51.000 kvalitetsjusterte leveår (QALY) med lungekreftscreening. Kost-nytteverdien ble anslått til $ 52.000 kanadiske dollar per QALY.
Betegnelsen QALY står for kvalitetsjusterte leveår, og brukes for å beskrive kostnaden helsevesenet må betale for et år med god helse, når en pasient behandles.
Halverte kostnaden
Studien bruker modellen The Cancer Risk Management Model (CRMM), som simulerer personer i den kanadiske befolkningen. Forskerne forutsatte at en screener personer mellom 55 og 74 år, som røyker eller har røkt tjue sigaretter daglig i tretti år, innen femten års tid.
Artikkelen skisserte et hovedscenario med screening og et alternativt scenario, hvor de la til et røykesluttprogram i modellen. Da ble kostnaden halvert, fra 52.000 kanadiske dollar til 24.000 kanadiske dollar per QALY, viser tidsskriftartikkelen.  
Offentlig system
Dagens Medisin har tidligere skrevet at screeningkostnaden i USA estimeres til 13 milliarder dollar, for å oppdage 55.000 tilfeller av lungekreft, ifølge en amerikansk studie. Den kanadiske studien skiller seg fra den amerikanske, ettersom den undersøker screeningkostnaden i en offentlig finansiert helsetjeneste.
Norsk perspektiv
– Det er i utgangspunktet vanskelig å overføre helsekostnader fra ett helsevesen til et annet - men det kanadiske er nok likevel likere det norske enn hva det amerikanske er, hvor de fleste slike analyser foreløpig er laget. Og det er interessant å se hvor store forskjellene blir ved å endre noe på faktorene i modellen, sier Odd Terje Brustugun, leder i Norsk lungekreftgruppe og overlege ved Radiumhospitalet (OUS).
Vesentlig med røykeslutt
Brustugun peker på at studien understreker viktigheten av et røykesluttprogram.
– Spesielt nyttig er det å se at det å legge et røykekutt-program inn i screeningprogrammet reduserer kostnadene betydelig. Dette understreker at man før en eventuell innføring av lungekreftscreening må gjøre et grundig forarbeide, og lage en god prosjektplan. Dette er Norsk lungekreftgruppe, i nært samarbeid med lungekreftgruppene i de andre nordiske landene, allerede godt i gang med å se på.
Studien er finansiert av Canadian Partnership Against Cancer
Klikk her for å lese tidsskriftartikkelen i JAMA Oncology

Powered by Labrador CMS