Forbereder legene på rekordlang streik

I 2008 varte sykehusstreiken i 22 dager. – Denne streiken kan vare enda lenger, varsler Akademikerne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

LANG STREIK: De tillitsvalgte informerte streikende leger på Akershus universitetssykehus om at streiken kan bli langvarig. Christer Mjåseth leder i Yngre legers forening og Rune Frøyland, forhandlingsleder i Akademikerne var tilstede på Ahus i dag.

Mandag formiddag gikk 31 Akademiker-medlemmer, flertallet leger, ut i streik ved Akershus universitetssykehus. På et streikemøte ble de streikende forberedt på at det kan bli mange dager med vaffelsteking og utdeling av løpesedler før de er tilbake i jobb.  

– Det kommer til å bli en langvarig streik, og det vil bli tungt og vanskelig. Men vi kjemper for noe som er større enn oss selv. Derfor forbereder vi oss på mange uker streik, sa Rune Frøyland, forhandlingsleder for Akademikerne helse, til de fremmøtte.

Striden handler om legenes arbeidstidsordninger. Spekter ønsker å gå fra dagens kollektive turnusordninger til individuelle turnuser for landets sykehusleger, noe Legeforeningen nekter.

– Denne konflikten handler ikke om penger, men om styring og medbestemmelse. Sykehusdirektørene vil styre hele perioden som legene gir fra seg med unntak fra arbeidsmiljøloven. En forutsetning for å jobbe 60 timer i uken er medbestemmelse. Det har vært helt greit i alle år, men nå sier arbeidsgiver at de vil ha styringsrett, sier Frøyland.

Forberedt på mer enn 22 dager
Ved sykehuset Østfold har ledelsen «tatt seg til rette» og begynt å planlegge vaktplanen på en annen måte, sier Frøyland. Ifølge Legeforeningen er det lignende planer ved flere andre sykehus i Norge.

I 2008 varte streiken ved Lovisenberg sykehus i hele 22 dager før partene kom til enighet. Frøyland sier han er forberedt på at denne streiken kan vare enda lenger.

Forrige landsomfattende sykehusstreik var i 2007, og Rune Frøyland var med også den gangen.

– Kirurger sto ute og grillet pølser til forbipasserende. Det er klart at det finnes mer fornuftige måte å bruke kirurger på. Derfor håper vi på dialog og en løsning der sykehusdirektørene vil imøtekomme vår måte å organisere vaktplanen på, sier Frøyland.

«Som å snakke til en vegg»
Hittil er 313 medlemmer tatt ut i streik, hvorav to tredjedeler er leger. Av totalt cirka 14.000 sykehusleger i Norge, er dette et beskjedent uttak.

– Poenget er ikke å lamme sykehusdriften eller å skape problemer, sier Frøyland, som med streiken håper å presse motparten tilbake til forhandlingsbordet.  

Han beskriver forhandlingene med Spekter som å «snakke til en vegg».

– De er ikke villig til å diskutere mellomløsninger i det hele tatt. Det er arbeidsgiverstyring, sier Frøyland.

Vil ha Høie på banen
Torsdag sendte Akademikerne et brev til helseminister Bent Høie (H) hvor de spør om det ligger en politisk bestilling bak Spekters krav om omlegging av turnusen, slik Spekter har hevdet.

Høie har ikke kommentert saken, men svaret fra statssekretær Anne Grethe Erlandsen er at det er opp til partene å finne en løsning.

– Det svaret er vi ikke tilfreds med. Eieren driver nå sykehusene på en annen måte enn Norge tidligere har sett. Man kan ikke mene at den norske modellen er god, men samtidig bestille noe annet fra sykehusene, sier Frøyland, som krever at helseministeren kommer på banen.

Powered by Labrador CMS