SMITTEØKNING: – Fra uke 42 til uke 43 så vi et kraftig hopp av smitteøkning av influensa. Vanligvis går det veldig fort når det først setter i gang, sier FHI-lege Trine Hessevik Paulsen. Illustrasjonsfoto:

FHI: Sykehusene må være forberedt på flere innlagte med luftveisinfeksjoner

FHI venter en økning i influensa- og koronatilfeller, og sykehusene må være forberedt på at innleggelser med luftveisinfeksjon vil øke utover vinteren.

Publisert

FHI har tidligere advart om årets influensasesong og oppfordret flere til å vaksinere seg. Under årets smitteverndag forteller FHI at vi foreløpig ligger på et normalt nivå for luftveisinfeksjoner for årstiden, men at de ser en økning.

– Fra uke 42 til uke 43 så vi et kraftig hopp av smitteøkning av influensa. Vanligvis går det veldig fort når det først setter i gang, sier FHI-lege Trine Hessevik Paulsen.

Siste år falt vaksinedekningen mot influensa fra 63 til 59 prosent for risikogrupper, og fra 56 til 50 prosent for helsepersonell, skrev FHI i en pressemelding i oktober.

– Vi ønsker oss en 75 prosent vaksinasjonsdekning for de som tilhører risikogrupper. Det haster å vaksinere seg nå, da vaksinen bruker noen uker på å fungere som den skal, sier Paulsen.

Spredningen av mykoplasma-bakterie har også skapt bekymring i Vestland fylke. Paulsen mener det er for tidlig å si hvor stort dette utbruddet vil bli i Norge.

– Vi vet ikke hvor alvorlig dette utbruddet kommer til å bli i Norge, men det er grunn til å tro at immuniteten til befolkningen ligger til rette for et stort utbrudd, sier hun.

Bakterien kan gi infeksjoner både i øvre og nedre luftveier. Symptomene utvikler seg gjerne langsomt over flere dager til en uke. Det er barn, ungdom og unge voksne som er mest utsatt, men voksne kan også bli rammet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS