SMITTEVERNLOV:Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier hensikten med å endre smittevernloven er å sikre at vi har tilstrekkelige beredskapshjemler til å kunne håndtere helsekriser forsvarlig.

FHI: Smittevernloven burde ikke fremmes for Stortinget

Folkehelseinstituttet mente forslaget om å endre smittevernloven ikke burde ikke fremmes for Stortinget. Rådet ble ignorert av regjeringen.

Publisert

Regjeringen og Høyre ønsker å endre smittevernloven for å gi fremtidige regjeringer mulighet til å innføre isolasjon og karantene uten godkjenning fra Stortinget.

I sitt innspill til lovforslaget kom Folkehelseinstituttet (FHI) med en klar tilbakemeldingen til Helse- og omsorgsdepartementet: Lovforslaget bør ikke fremmes for Stortinget, skriver Klassekampen.

Men departementet så bort fra fagetatens innvendinger.

«De mulige negative sidene, rettssikkerhetsutfordringene, forholdet til straff og prosedyrene for klage mener vi er utilstrekkelig belyst i høringsnotatet. Forslaget bør derfor ikke fremmes for Stortinget nå», skrev FHI.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sa i stortingsdebatten sist fredag at hensikten er å sikre at vi har tilstrekkelige beredskapshjemler til å kunne håndtere helsekriser forsvarlig.

– For å håndtere koronapandemien hadde vi midlertidige lovhjemler. Det er imidlertid permanente og generelle hjemler som sikrer en forsvarlig beredskap», sa Kjerkol.

Voteringen om endring av smittevernloven for at regjeringer i framtida kan innføre pandemirestriksjoner alene, ble tirsdag utsatt til senere i uken.

Powered by Labrador CMS