Finner mange typer kjemikalier i urin

Forskere ved Folkehelseinstituttet finner at ni av ti personer i en studie hadde så kalte plastmyknere i urinen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Funnet er ett av resultatene fra den norske Euromix-studien. Plastmyknere er kjemiske forbindelser som brukes i plastprodukter. Ftalater og DINCH, som er plastmyknere, kan lekke fra emballasje til matvarer eller kroppspleie-produkter som tannpasta og håndkrem. 

44 menn og 100 kvinner i alderen 18 til 70 år har fått målt mengden av bestemte kjemikalier i urinen. Forskerne fant rester av åtte ulike plastmyknere i urinen til forskningsdeltakerne.

– Det er bekymringsfullt at vi finner så mange ulike kjemikalier i urin hos mennesker, sier Trine Husøy ved Folkehelseinsituttet som leder forskningsprosjektet, i en pressemelding.

– I hvilken grad kjemikaliene medfører helserisiko, er ennå ikke analysert. Det avhenger av mengdene av de ulike stoffene, og hvordan disse virker sammen. Vi arbeider for tida med nye analyser på dette, uttaler Husøy.

Mengden ftalater var betydelig høyere hos menn enn hos kvinner, bortsett fra ftalatet DEP som ofte finnes i kosmetikk og andre forbrukerprodukter, skriver Folkehelseinstituttet. Også kjemikaliegruppene bisfenoler og parabener er målt i studien.

Powered by Labrador CMS