Hjertesykdom av lavkarbo
En svensk studie viser at kvinner som regelmessig har spist lite karbohydrater og mye proteinrik mat har økt risiko for å få hjertesykdom.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Tallene fra den svenske studien viser at lavkarbo-kosthold fører til fire til fem ekstra tilfeller av kardiovaskulær sykdom pr. 10.000 kvinner pr. år.
Les studien: Low carbohydrate-high protein diet and incidence of cardiovascular diseases in Swedish women: prospective cohort study
Justert for risikofaktorer
Den økte risikoen for hjertesykdom holdt seg selv når det ble justert for andre risikofaktorer for hjertesykdom, som røyking, alkoholbruk, fysisk aktivitet, høyt blodtrykk og inntak av fett og mettet fett.
Røyking ga økt risiko for hjertekar-sykdom, mens høy utdanning og fysisk aktivitet reduserer hjertekar-risikoen.
Økende risiko
Lavkarbo-inntak ble definert på en skala fra 1-20, hvor de med høyere skåre enn 16 hadde hele 60 prosent økt risiko. Risikoen økte med 23 prosent ved en skår på mellom 10 og 12, ifølge en pressemelding fra British Medical Journal (BMJ).
Jo mer proteiner og mindre karbohydrater deltakerne spiste, desto større var risikoen. Selv en økning på to poeng på lavkarboskåren, som tilsvarer én brødskive mindre og eksempelvis ett egg mer pr. dag, bidro til at risikoen for å bli hjertesyk økte med 5 prosent.
Advarer
Forskerne påpeker at antallet personer som hadde utviklet hjertekarsykdom i løpet av i gjennomsnitt en 15 års periode riktignok var lavt. Men en lederkommentar er klar på at det trengs flere slike studier før et kosthold med lite karbohydrater og mye proteiner kan anbefales – og at kortidseffekten på vektnedgang og diabetes ikke oppveier den økte risikoen for hjertesykdom.
Prospektiv studie
Den prospektive kohortstudien, som omfattet over 43.000 kvinner mellom 30 og 49 år, er nylig publisert i BMJ. I løpet av 15 år hadde 1270 kvinner utviklet hjertekar-sykdom. Over halvparten av dem hadde iskemisk hjertesykdom, mens 23 prosent hadde hatt hjerneinfarkt.