ETTERSLEP: Administrerende direktør Anita Schumacher sier at medarbeidere har stått på i mange perioder med covidpasienter og at de i lang tid har jobbet for å ta igjen etterslep etter tidligere nedstenging.

Foto: UNN, illustrasjonsfoto

UNN: – Nå klarer vi ikke å skjerme planlagt behandling lenger

– Det er nokså fullt på våre intensivavdelinger med både koronasyke pasienter og andre som trenger livsviktig behandling, sier administrerende direktør Anita Schumacher. 

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Nye tiltak ble vedtatt på et ekstraordinært formannskapsmøte tirsdag. 

Tromsø har opplevd kraftig smitteøkning den siste tiden. Det siste døgnet er det registrert 88 nye tilfeller av koronasmitte. Tirsdag var 16 koronapasienter innlagt ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø. 

Under pressekonferansen tirsdag sa administrerende direktør Anita Schumacher at de nå, i tråd med pandemiplanen, har etablert en ekstra sengepost for covid-pasienter. 

– Vi har også åpnet et ekstra covid-mottak i akuttmottaket for å beskytte andre pasienter.

– Begynner å bli veldig slitne
– Det er nokså fullt på våre intensivavdelinger med både koronasyke pasienter og andre som trenger livsviktig behandling. I dag har vi også 53 utskrivningsklare pasienter som venter på plass i hjemkommunene. Det er 29 utskrivningsklare i UNN Tromsø, hvor 17 hører hjemme i Tromsø kommune. 

Schumacher forteller at noen kommuner har store utfordringer med å ta imot pasientene.

– Det setter vi også i sammenheng med smittesituasjonen og kapasitetsproblemer knyttet til det.

En tredje faktor som påvirker kapasiteten, er sesongbetont sykdom med flere typer virus, hvor spesielt eldre mennesker blir så dårlige at de må legges inn i sykehus, forklarer hun. 

– Dette gir en svært krevende totalbelastning ved UNN. Våre medarbeidere har stått på i mange perioder nå med covid-pasienter, og vi har i lang tid også jobbet for å ta igjen etterslep etter tidligere nedstenging.

– Mange i UNN begynner å bli veldig slitne.

Hun sier at de ivaretar øyeblikkelig hjelp: Barn, kreftsyke og de pasientene som trenger det mest.

– Nå klarer vi ikke å skjerme planlagt behandling lenger. Vi har vært nødt til å utsette seks operasjoner siste uken, og vi har sendt fem pasienter til andre sykehus på grunn av kapasitetsutfordringer i UNN. 

Kraftig smitteøkning
Under pressekonferansen kom det frem at det innføres påbud om munnbind på kollektivtransport og i butikker fra onsdag, samt krav om hjemmekontor for de aller fleste.

Tiltakene vil gjelde fra onsdag 10. november til 23. november. 

Det innføres også krav til bordservering for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling. 

Alle over tolv år må heretter bruke munnbind på busser og i taxier, i butikker og kjøpesentre og ved serveringssteder der man ikke sitter ved bord.

Under pressekonferansen oppfordret ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) til at man heller ikke bør samle mer enn 30 personer i private sammenhenger. 

Powered by Labrador CMS