– Et stort internasjonalt problem

Helsedirektoratet: – Vi har ikke noen quick-fix på problemet, sier Jørgen Holmboe.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Vi ser at dette er et stort voksende internasjonalt problem, som vi ikke er forskånet for i Norge, sier seniorrådgiver Jørgen Holmboe i Helsedirektoratet.


Ingen rask løsning
Holmboe sier at direktoratet først og fremst vil synliggjøre faren for overdiagnostikk, når de utformer nye retningslinjer.

– Vi har nok ikke noen quick-fix på overdiagnostikk, som er et stort internasjonalt fenomen eller problem. Det vi gjør, er å påse at dette fenomenet tas med i veiledere og retningslinjer for helsetjenesten.


Sykeliggjør friske
Holmboe forklarer at de frykter folk blir syke av å føle seg som pasienter.

– Årsaken til at vi er bekymret for dette er at man kan sykeliggjøre friske mennesker. Med laboratorieundersøkelser og helsesjekker kan en alltid kunne finne ett eller annet. Deretter blir en forpliktet til å følge opp et eventuelt funn med flere kontroller eller ved å gi medisiner.


Dørvokterne
I siste utgave av Dagens Medisin (15/2015), uttalte Holmboe at det er prisverdig at allmennlegene engasjerer seg i problemet med overdiagnostikk og overbehandling.
– Veldig mye av det som foregår, starter hos allmennlegene: De er dørvokterne inn i systemet og har større mulighet for å drive befolkningsrettede tiltak enn det spesialisthelsetjenesten har, sier seniorrådgiveren.

– Man må imidlertid vokte seg for å bli for mye preget av forbud og negativitet. Samtidig som dette er godt ment, kan det støte fra seg legene, sier han.

Powered by Labrador CMS