TREKKES: Fem av ti solkremer merket med høy/veldig høy beskyttelse (SPF50 og SPF50+), hadde dårligere solbeskyttelse enn det som var oppgitt. Solkremen på bildet ble ikke undersøkt i tilsynet.

Flere solkremer trukket fra markedet – hadde dårligere beskyttelse enn oppgitt

Et tilsyn fra Mattilsynet har avdekket flere solkremer med for dårlig beskyttelse og for dårlig merking. De ble alle trukket fra markedet.

Publisert

– Forbrukere skal kunne stole på solfaktoren som er angitt på solkremen de kjøper, sier seniorrådgiver Rune Jemtland i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet.

I vår gjennomførte de et tilsyn med 17 forskjellige solkremprodukter på det norske markedet. De kontrollerte både hvor godt solkremene beskyttet mot UVA- og UVB-stråling og om de følger kravene for merking.

Fem av ti solkremer merket med høy/veldig høy beskyttelse (SPF50 og SPF50+), hadde dårligere solbeskyttelse enn det som var oppgitt.

Disse ble frivillig fjernet i salgsleddet på initiativ fra importør/distributør, uten at Mattilsynet trengte å ilegge omsetningsforbud, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

– Bekymringsfullt

Mattilsynets rapport fra tilsynet, viser at én av solkremene som var merket med SPF 50+ hadde en målt beskyttelse på 14,5, noe som betyr at tillatt merking ville vært SPF 10.

To andre solkremer merket med SPF 50 hadde en beskyttelse på under 20, og skulle ha vært merket med solfaktor 15.

– Når solkrem ikke gir den beskyttelsen som er lovet, kan forbrukere oppleve en falsk trygghet og eksponere seg for sol i større grad enn de ellers ville gjort. Funnene er derfor bekymringsfulle, sier Jemtland.

Han mener undersøkelsene viser at bransjen har en jobb å gjøre.

– Tilsynet var stikkprøvebasert, og de 17 solkremene som ble tatt ut i dette tilsynet representerer bare en liten del av markedet for solkremer, sier seniorrådgiverne.

Alle solkremene i undersøkelsen som var merket med solfaktor 30 (SPF30), hadde god nok beskyttelse.

Kun fire solkremer oppfylte krav til merking

Mattilsynet undersøkte også om solkremene hadde instruksjoner om riktig bruk av solstråling og advarsler om risiko forbundet med solstråling.

Kun fire solkremer oppfylte alle kravene.

– Det er overraskende at så mange av de undersøkte produktene ikke oppfylte dette, sier Jemtland.

Avvikene varierte i alvorlighetsgrad, fra mindre til mer omfattende mangler.

– Det ble fattet ett vedtak om krav til norsk bruksanvisning, og ett varsel om vedtak om norsk bruksanvisning og advarselsmerking. Mattilsynet ga også skriftlig veiledning om merking av elleve produkter, skriver Mattilsynet.

– Bruk solkrem!

Samtlige produkter med mangler har enten blitt korrigert eller fjernet fra det norske markedet.

Tilsynet sjekket også om solkremene inneholdt forbudte ingredienser, uten å finne noen avvik.

– Til tross for mangler i utvalget av solkrem vi undersøkte, vil vi på det sterkeste oppfordre alle forbrukere til å fortsette å bruke solkrem. Overdreven soling uten beskyttelse, har skadelig virkning på huden og gir økt risiko for hudkreft, sier Jemtland.

Powered by Labrador CMS