VIKTIG: Den nye studien som viser at premenopausale kvinner med brystkreft ikke underrapporterer at de har sluttet med østrogenbehandling, også er relevant i Norge mener overlege Trygve Lofterød ved avdeling for kreftbehandling på Oslo universitetssykehus Foto: Lasse Moe
VIKTIG: Den nye studien som viser at premenopausale kvinner med brystkreft ikke underrapporterer at de har sluttet med østrogenbehandling, også er relevant i Norge mener overlege Trygve Lofterød ved avdeling for kreftbehandling på Oslo universitetssykehus Foto: Lasse Moe

En av seks følger ikke anbefalt behandling

En del premenopausale kvinner med tidlig stadium av brystkreft fullfører ikke anbefalt hormonbehandling. Det kan føre til tilbakefall og økt dødelighet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

MÜNCHEN / ESMO 2018: – En av seks premenopausale kvinner med tidlig stadium av brystkreft fullfører ikke anbefalt hormonbehandling med Tamoxifen etter ett år med slik behandling, sier onkolog Barbara Pistilli, ved Gustave Roussy instituttet, Villejuif, Frankrike i en pressemelding. Hun er ansvarlig for den franske undersøkelsen som er presentert her på ESMO.

Den franske kreftlegen understreker at kvinnene dermed utsetter seg for unødig risiko for raskere tilbakefall og potensielt for tidlig død.

Kvinnene underrapporterer
Studien omfatter mer enn 1700 kvinner som er diagnostisert med brystkreft stadium en til tre, og er en undergruppe i den store såkalte CANTO-kohorten. Samtlige kvinner har fått målt serumnivået av Tamoxifen. Det er første gang dette undersøkes. Tidligere har man spurt kvinnene selv om bruk av Tamoxifen.

– Jeg ble overrasket over den høye andelen av kvinner som ikke følger den anbefalte behandlingen. Andelen er mye høyere enn det kvinner har rapportert i tidligere studier, understreker Pistilli i pressemeldingen.

Hun opplyser at bare halvparten av kvinnene hvor serumnivået er under det anbefalte rapporter om at de ikke tar Tamoxifen slik det er forskrevet av legen.

– Vi må bli flinkere til å informere disse kvinnene om mulige bivirkninger av behandlingen, og vi må oppfordre dem til å snakke med legen sin om dette, snarere enn å kutte ned på bruken, sier Pistilli.

Hun og de andre forskerne bak studien vil nå utarbeide og teste målrettede tiltak for å sikre at kvinner ikke avslutter viktig behandling og setter seg selv i større fare for tilbakefall enn nødvendig.

Viktig studie også for Norge
De vanligste bivirkningene ved bruk av Tamoxifen er hetetokter, økt svetting, væskeansamlinger i kroppen, vektøkning og tynnere hårmanke.

Overlege Trygve Lofterød ved avdeling for kreftbehandling på Oslo Universitetssykehus jobber med brystkreft og mener studien er interessant og relevant også i Norge.

–Jeg er ganske sikker på at dette også ville gjenspeile norske forhold. Det er gjort tidligere studier som viser den samme utfordringen med compliance, men jeg kjenner ikke til undersøkelser som har målt serumnivået og gjennom det dokumenterer underrapportering, sier Lofterød til Dagens Medisin. Han er en av mange norske kreftleger som deltar på ESMO.  

Og han legger til:

– Som onkolog er det en utfordring at vi ikke er alene om å følge alle disse pasientene årlig. Vi har derfor ikke helt oversikt over om de følger anbefalt behandling. Dette er noe vi må ha økt oppmerksomhet, både vi onkologer, kirurgene og fastlegene.

Lofterød mener alle som er involvert i behandling og oppfølging av disse kvinnene bør ta opp dette med bivirkninger med pasientene.

– Vi har strategier for å hjelpe pasienten gjennom behandlingen som kan gi bivirkninger, enten ved å ta en kort behandlingspause for å se om plagene blir borte, eller ved skifte av endokrin behandling, sier Lofterød.

Han påpeker at for mange pasienter en antiøstrogen/aromatase-hemmere selve hjørnesteinen i etterbehandlingen, og svært viktig.

– Vi må forholde oss til den dokumenterte effekten denne etterbehandlingen har og konsekvensen det kan ha å avbryte behandlingen før anbefalt, sier Lofterød.

Powered by Labrador CMS