BEHOV FOR BOOSTER? Seniorforsker Gunnveig Grødeland ved Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo, tror det blir aktuelt med booster-vaksiner i Norge.  Foto: UIO

BEHOV FOR BOOSTER? Seniorforsker Gunnveig Grødeland ved Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo, tror det blir aktuelt med booster-vaksiner i Norge. 

Foto: UIO

Tror Norge må ha booster-doser i «et par år fremover»

USA planlegger booster-vaksinering allerede i september. Norsk immunolog tror  tilleggsvaksinering også blir aktuelt i Norge i noen år fremover.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Biden-administrasjonen vil starte med tilleggsvaksinering for covid-19 så tidlig som i midten eller slutten av september melder nyhetsbyrået Reuters.
Når de starter, avhenger av godkjenning fra legemiddelmyndigheten FDA, ifølge kilder nyhetsbyrået har vært i kontakt med. Tilleggsdosen er aktuell åtte måneder fra opprinnelig vaksine. 

Helsemyndighetene i Biden-administrasjonen har blitt enige om at de fleste bør motta en tilleggsdose med vaksine åtte måneder etter de tok sin opprinnelige vaksine, skriver Reuters.

I uke 32 godkjente legemiddelmyndigheten FDA at en tredje dose Biontech/Pfizer og Moderna kan gis til personer med nedsatt immunforsvar. 
– Tilleggsvaksinering i Norge
Seniorforsker Gunnveig Grødeland ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo, tror vaksineprodusentene vil ha mye å gjøre de neste to - tre årene, frem til større deler av verden blir fullvaksinert.

– Jeg ser for meg at Norge må ha booster-doser i hele befolkningen et par år fremover. Siden det er såpass stor spredning av viruset i verden, regner jeg med det kommer nye varianter vi må ha bredere dekning mot.

Hun tror blant annet mutasjonsspesifikke boosterdoser vil bli aktuelt, etter hvert som viruset muterer i områder med lavere vaksinasjonsdekning.

– Lenger frem i tid vil det bli en bredere immunitet for viruset i befolkningen, og da vil det kanskje ikke bli nødvendig med vaksiner for andre enn dem i risikogruppene.

VG skriver i dag om en Israelsk studie publisert på prepubliseringsserver, som viser at immuniteten faller etter seks måneder.

Folkehelseinstituttet (FHI) uttaler til VG at de ikke har konkludert om hvorvidt de vil gi booster-doser i Norge til eldre, enda.

Powered by Labrador CMS