OPPFORDRING OM VAKSINERING: – Vi frykter at flere enn nødvendig blir syke av influensa, sier divisjonsdirektør  Johan Torgersen i Helsedirektoratet.

Foto: Per Corneliussen

Helsedirektoratet slår alarm om lav vaksinedekning

Helsedirektoratet er bekymret over en lav vaksinasjonsgrad blant helsearbeidere.

Publisert

Divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet har en klar oppfordring før jul:

– Vi vil sterkt oppfordre alt helsepersonell til å ta årets influensavaksine. Det skal være spesielle grunner til å at man ikke skal gjøre det, uttaler Torgersen til Helsedirektoratets nettsider.

Snart sesongstart

Tall fra Helsedirektoratet viser at langt færre helsearbeidere har tatt influensavaksinen i år enn før. Nå slår Helsedirektoratet alarm om den lave vaksinedekningen.

I spesialisthelsetjenesten har 41 prosent tatt influensavaksine, mens tallet for primærhelsetjenesten er nede på 24 prosent. Folkehelseinstituttet forventer at influensasesongen i år vil starte i midten av desember.

– Vi frykter at flere enn nødvendig blir syke av influensa og at flere i sårbare grupper kan bli smittet, syke og dø av det, uttaler Torgersen.

Beskytt deg selv og pasientene dine

Flere pasienter som får influensa blir hvert år smittet av leger, sykepleiere, hjemmesykepleiere og andre som har pasientkontakt. Hovedårsaken til at det kan bli en tøff influensasesong, er ifølge Folkehelseinstituttet, at det er ventet influensavirus som ikke har vært i omløp på flere år. Dette er virus som vi har lite beskyttelse mot.

Alvorlige konsekvenser

Dersom helsepersonell vaksinerer seg, blir risikoen for at de smitter pasienter, kollegaer og egen familie mindre. Man kan være smittet av influensa og smitte andre, selv om man har svake eller ingen symptom. Det er også viktig for kapasiteten i helsetjenesten at færrest mulig blir syke på en gang.

– Vi vil at helsearbeidere holder seg friske for å unngå et for høyt sykefravær med influensa samtidig med en covid-19-bølge og RS-virus. Dette kan resultere i at mange havner på sykehus. Dersom dette skjer, vil presset på en helsetjeneste som allerede er belastet, fører til alvorlige konsekvenser, sier Torgersen.

Powered by Labrador CMS