DOPING: Tollvesen og politi har en viktig rolle, men det må også arbeides internasjonalt for å stoppe produksjon og eksport av dopingmidler, skriver Lars Lien og Hans Jørgen Wallin Weihe. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Doping, anabole steroider og nye trender

Det er skadelig i seg selv å ikke godta normale kroppslige endringer enten man er ung eller godt voksen. Slike endringer kan aldri løses med kjemiske midler.

Publisert
Lars Lien

Det er stadig nye trender i hva som brukes av stimulanser og avhengighetsskapende midler. Skadevirkningene varierer og er ofte komplisert å vurdere. Midlene brukes ofte i kombinasjon med andre midler og fordi de er produsert under lite betryggende forhold, kan de ha forskjellig virkningsgrad og ofte et betydelig innslag av forurensinger. Anabole steroider er et middel der bruken er i andre miljøer enn de tradisjonelle misbruksmiljøene, og det er viktig at helsevesenet og samfunnet generelt har kunnskap om stoffet og bruken.

Anabole steroider har vært brukt som dopingmiddel siden stoffet ble introdusert 1950- og 60-tallet. Anabole steroider brukes som dopingmiddel for å øke muskelmassen. Til å begynne med var det ingen restriksjoner og stoffet ble brukt i vektløftermiljøer og fikk mange vektløftere på seierspallen i den perioden det var brukt.

Dramatiske skadevirkninger

Fra konkurranseidrett gikk bruken videre til kroppsbyggermiljøer. Etter hvert som kunnskapen øket om konsekvensene av bruken kom forbudene. De første mot anabole steroider i idrett siden 1975 og deretter et generelt forbud. Bruken ble oppfattet som juks og man var mindre opptatt av skadevirkningene. Men, de var dramatiske. Øket risiko for kreft, på seksuelle funksjoner, belastningsskader og dramatiske negative atferdsendringer med eksplosiv aggressivitet.

Bruken fortsatte i enkelte treningsstudio- og i kroppsbyggermiljøer. Innen idrett fortsatte bruken som et ulovlig dopingmiddel. Etter hvert som dopingprøvene kom og ble mer sofistikerte kom mottiltakene i form av kamuflerende midler og juks med prøver og prøvetaking.

Nye brukergrupper

Det ulovlige middelet er fortsatt omsatt og brukt som ulovlig supplement eller tilsetning til enkelte energidrikker og kostholdstilsetninger. Det har kommet nye brukergrupper. Godt voksne menn og deltagere i veteranidretter har i urovekkende omfang startet bruken. Omfanget av slik bruk er usikkert. Dette er en gruppe som ikke ønsker å bli registrert og som gjør sitt beste for å skjule bruken. De utsettes sjelden for dopingprøver og mange deltar ikke i sammenhenger der det blir testet for dopingbruk. Historiene om belastningsskader, atferdsendringer og noen ganger hjerteproblemer og kollapser er mange. Helsestatistikk registrer belastningsskader, hjertesvikt, infarkt og andre fysiske skader og svikt, men kobler det sjelden til slik bruk.

Den andre nye brukergruppen er yngre. Noen av dem helt ned i tolvårsalderen og kanskje også enda yngre. Her er hensikten å få store muskler og fremstå på en mer imponerende måte. Idealene finnes i voksensamfunnet og i et mannsideal som er knyttet til store muskler, tøffhet og fysisk makt. For noen er det også en realitet at de lever i en verden der fysisk brutalitet går ut over de fysisk svake.

Toppen av isfjellet

Det er skadelig i seg selv og ikke godta normale kroppslige endringer enten man er ung eller godt voksen. Slike endringer kan aldri løses med kjemiske midler. For de godt voksne er overbelastninger noen ganger dødelige, men vil i de fleste tilfelle kun fører til belastningsskader og negative atferdsendringer. Barn og ungdommer har kropper som tåler mere, men påvirkningen på kroppsutvikling kan være dramatiske, atferdsendringene er ofte enda mer dramatiske og vi har en rekke tilfeller med eksplosiv vold der voldsutøveren har vært bruker av anabole steroider. Det har antagelig ikke bare med midlene, men også med at de i større grad enn andre går inn i situasjoner der det vil utløses vold. Både for den godt voksne og den yngre gruppen er en bekymringsfull andel av volden partnervold. Rapportert vold er antagelig kun toppen isfjellet. Mye blir ikke rapportert og vi vet begrenset om omfanget.

Fokuset og statusen vi gir til store muskler og kroppsframtoning handler naturligvis om mye mer enn kjemiske midler. Kroppsfikseringen er en utfordring for hele samfunnet og fører også til utstøtning og negative reaksjoner for dem som ikke lever opp til idealene. Det fører til at enkelte velger anabole steroider som snarvei. Aksepten for denne snarveien har øket og nådd nye miljøer. For helsevesenet og samfunnet betyr det nye utfordringer. Vi trenger mer utadrettet informasjon om skader, mer forskning og aktiv registrering av bruk både innen helsevesen og hos politi, det handler om oppmerksomhet på noe vi i stor grad har oversett.

Bekjempelsen handler både om å stoppe omsetning som ofte skjer som forsendelser kamuflert som helsekosttilsetninger, proteinblandinger, kostholdstilskott osv. Tollvesen og politi har en viktig rolle, men det må også arbeides internasjonalt for å stoppe produksjon og eksport. Like viktig er det å jobbe med holdninger knyttet til kropp og kroppsideal og å gi sannferdig informasjon til særlig menn i alle aldre om det store skadepotensialet ved bruk av anabole steroider.

Ingen oppgitte interessekonflikter 

Powered by Labrador CMS