Sier nei til ny genterapi for B-cellelymfom

Beslutningsforum for nye metoder sa i dag nei til 2 CAR-T-behandlinger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

VURDERTE: – Legemidlene er ikke oppfattet som kostnadseffektive for spesialisthelsetjenesten, sier Stig Slørdahl, leder for Beslutningsforum om avgjørelsen om de to CAR-T-behandlingene. 

      
        Foto: Lasse Moe
VURDERTE: – Legemidlene er ikke oppfattet som kostnadseffektive for spesialisthelsetjenesten, sier Stig Slørdahl, leder for Beslutningsforum om avgjørelsen om de to CAR-T-behandlingene. Foto: Lasse Moe

GARDERMOEN (DAGENS MEDISIN): Beslutningsforum for nye metoder har i dag vurdert to CAR-T-celleterapier for behandling av diffust storcellet B-cellelymfom.

Ifølge metodevurderingene fra Statens Legemiddelverk om axicabtagene ciloleucel (Yescarta) og tisagenlekleucel (Kymriah) er begge behadnlignene mer kostbare enn det som er godtatt i systemet for Nye metoder.

– Legemidlene er ikke oppfattet som kostnadseffektive for spesialisthelsetjenesten, sier Stig Slørdahl, leder for Beslutningsforum til Dagens Medisin etter møtet.

– Våre kolleger i Danmark har på tilsvarende vis sagt nei til disse behandlingene, sier han.

– Moderne genterapi
Legemiddelene axicabtagene ciloleucel (Yescarta) og tisagenlekleucel (Kymriah) er en moderne genterapeutiske behandling, hvor legemidlet lages av pasientens egne T-celler. Et nytt gen blir satt inn i T-cellene slik at disse blir i stand til å gjenkjenne og drepe kreftcellene.

Behandlingen tisagenlekleucel, ble i fjor innført til barn med akutt lymfoblastisk leukemi .

I 2017 ble CAR-T-celleterapi utnevt til «årets fremskritt» av den amerikanske kreftforeningen ASCO.

Beslutningsforum for nye metoder har i dag tatt stilling til ni andre legemidler, som alle fikk ja.

Powered by Labrador CMS