Går av som departementsråd

Bjørn-Inge Larsen (59) varsler nå sin avgang som departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet. Han avviser en internasjonal karriere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

NATTESØVN: Helseminister Bent Høie (H) sier han har sovet godt om natten i visshet om at departementsråd Bjørn-Inge Larsen har hatt god kontroll på departementet.
NATTESØVN: Helseminister Bent Høie (H) sier han har sovet godt om natten i visshet om at departementsråd Bjørn-Inge Larsen har hatt god kontroll på departementet.

Den øverste administrative lederen i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), Bjørn-Inge Larsen, slutter i stillingen. Larsen kommer til å fortsette i jobben frem til en ny departementsråd i på plass, trolig i juni.

Bjørn-Inge Larsen har vært i jobben siden 2012. Han var helsedirektør før den tid, fra 2001-2012. Han fyller 60 år neste måned, men avviser at det er hovedgrunnen til at han nå gir seg:

– Jeg går av fordi jeg har vært leder i Helse-Norge i 20 år. Først i helsedirektoratet i 11 år og så her i ni år til sommeren. Det er en god periode å være toppleder, så nå tenker jeg det er riktig å gi seg, sier departementsråd Bjørn-Inge Larsen til Dagens Medisin.

Hylles av Høie
Larsen forteller at han er blitt bedt om å fortsette i departementet av statsråd Bent Høie (H). Når en ny departementsråd er på plass, vil Larsen jobbe med internasjonale spørsmål i HOD.

– Innsatsen til Bjørn-Inge har vært formidabel. Han har gjort at jeg sover godt om natten, fordi jeg vet at vi har en leder i departementet som styrer det ordentlig, sier Høie.

Avviser internasjonal karriere
Larsen har hatt siden tidlig på 2000-tallet hatt en rekke internasjonale helseverv, i Verdens helseforsamling, WHO og OECD.

Han avviser imidlertid at han er aktuell for en internasjonal karriere: 

– Jeg tror jeg ser for meg et liv i Norge av private grunner. Derfor passer det meg veldig godt å jobbe med de internasjonale spørsmålene fra departementet. Jeg er sikker på at vi kan gjøre mye godt arbeid herfra.

Mektig duo forsvinner
Dagens Medisin har kåret Helse-Norges mektigste annen hvert år siden år 2000. I  de 11 kåringene, har Larsen og Høie havnet på topp fire ganger hver:

Bjørn-Inge Larsen toppet maktlisten som helsedirektør tre ganger (2000, 2002, 2008) og én gang som departementsråd (2012). Bent Høie tronet øverst i 20014, 2016, 2018 og 2020. 

Bent Høie ble i 2018 ansatt som fylkesmann (statsforvalter) i Rogaland, og tar ikke gjenvalg på Stortinget. Med et rødgrønt flertall på Stortinget, vil dermed både Høie og Larsen være ute av stillingene som har gjort dem til Helse-Norges mektigste. 

Powered by Labrador CMS