Høyt androgennivå hos fete kvinner

Kvinner med sykelig overvekt har høye nivåer av androgener og høy forekomst av metabolsk syndrom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Overlege Tone Gretland Valderhaug ved Overvektsklinikken på Ahus har sett på androgennivå hos kvinner med fedme. Foto: Lisbeth Nilsen

BARCELONA: Dette viser en studie fra Norge, som ble presentert som poster på diabeteskongressen tirsdag.
Av 969 kvinner under 50 år med sykelig overvekt, hadde 57 prosent metabolsk syndrom. 37 prosent hadde høye verdier av androgener, målt ved fritt testosteron.
– Dette er for så vidt ikke helt nytt. Det mest overraskende var nok det høye nivået av androgener. Dette er også noe vi har sett i klinikken, sier Tone Gretland Valderhaug til Dagens Medisin.
Øker risiko for metabolsk syndrom
Hun er førsteforfatter av studien, forsker ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og overlege ved Overvektspoliklinikken på Ahus.
Høye androgennivåer (hyperandrogenemi) var forbundet med 81 prosent økt risiko for metabolsk syndrom, i hovedsak forklart ved signifikant sammenheng mellom hyperandrogenemi og lipid- og glukosekomponenten ved metabolsk syndrom.
Behandles ikke
En del studier har vist høye insulinnivåer hos overvektige. Dette reduserer SHBG (sex hormon binding globulin), som igjen fører til høyere nivåer av fritt androgen, forklarer Valderhaug.
– Er høyt androgennivå noe dere kan behandle?
– Foreløpig har vi ikke gjort det. Disse kvinnene kommer til oss med et fedmeproblem. Nå gjenstår det å se om androgennivået endrer seg når kvinnene går ned i vekt.
– Hva med androgennivå i forhold til prediabetes?
– Her fant vi ingen sammenheng, men vi vet at cirka 20 prosent av dem med sykelig overvekt har diabetes, sier Valderhaug.
PCOS
I alt 16 prosent av kvinnene hadde polycystisk ovarialsyndrom (PCOS). Valderhaug forteller at forekomsten av PCOS vanligvis er på cirka 8–12 prosent.

Powered by Labrador CMS