Den svenske legen Katarina Eeg-Olofsson har sett på en mulig ny risikomarkør ved fedme og type 2-diabetes. Foto: Lisbeth Nilsen

Forskjell på fedme

Svensk forskning kan tyde på at ratioen triglyserider og HDL kan skille mellom farlig og mindre farlig fedme hos personer med type 2-diabetes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

BARCELONA: Personer med fedme og type 2-diabetes og høy triglyserid/HDL-ratio, sammenlignet med lav ratio, har betydelig økt risiko for hjerte- og karsykdom.
Dette viser en svensk studie med førsteforfatter Katarina Eeg-Olofsson, lege ved Sahlgrenska universitetssjukhus i Gøteborg. Studien ble presentert som poster på diabeteskongressen onsdag.
Ikke ett fett
– Det ser ikke ut til at det bare er fedme i seg selv som øker risikoen for hjerte- og karsykdom. De 25 prosentene av pasientene med fedme og type 2-diabetes som hadde høyest triglyserid/HDL-ratio, hadde fra 25 til 40 prosent høyere risiko for å utvikle kardiovaskulær sykdom, sammenlignet med type 2-diabetikere med samme kroppsmasseindeks og lavere ratio, forteller Katarina Eeg-Olofsson til Dagens Medisin.

Høy triglyserid/HDL-ratio er i studien definert som 1,9 eller mer.
Brukes ikke i dag
Triglyserid/HDL-ratio brukes til vanlig ikke som risikomarkør i dag.
– Vi prater mye om LDL-nivået, og triglyserid/HDL-ratioen er ikke etablert eller dokumentert som risikomarkør . Men vi måler jo både HDL- og triglyseridnivået, så det er lett å beregne ratioen, sier Eeg-Olofsson.

Powered by Labrador CMS