Sykepleieres globale ansvar – hva nå?
Sykepleiere har også et globalt ansvar – som vi ikke kan løpe fra. Bordet fanger, og nå står vi ansikt til ansikt med dette ansvaret.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Kronikk: Berit Støre Brinchmann, professor ved Nord universitet, Nordlandssykehuset og Rådet for sykepleieetikk, Den nasjonale forskningsetiske komite for medisin og helsefag (NEM)
KORONAPANDEMIEN aktualiserte den globale sammenhengen vi står i. Ikke minst har de siste dagers og ukers grufulle hendelser i Ukraina minnet oss om at krig ikke alltid foregår langt borte. Krigen i Europa, og den raskeste voksende flyktningkrisen siden siste verdenskrig, påvirker ikke bare menneskene i Ukraina og Russland, men også nabolandene og alle land som mottar flyktningene.
Europa står ovenfor en humanitær katastrofe, med tusenvis av drepte og sårede. Millioner av mennesker, som for et par uker siden hadde liv slik som deg og meg, er nå på flukt. Kvinner og barn forlater vernepliktige ektefeller, kjærester, fedre, sønner og brødre; med det de eier i en koffert eller bærepose. De står på bar bakke, og er uten hjem, jobb, venner, familie, husdyr – sitt land; sitt liv.
ETIKK – OG RESPEKT. Som medlem av Rådet for sykepleieetikk har jeg nylig deltatt i et ekspertutvalg med ansvar for å revidere de internasjonale yrkesetiske retningslinjene for sykepleiere – ICN Code of Ethics. Norge er ett av mer enn 130 medlemsland i ICN, som representerer over 28 millioner sykepleiere i hele verden. ICN Code of Ethics ligger til grunn for de nasjonale yrkesetiske retningslinjene for sykepleiere; og skal verne om sykepleiens viktige verdier og konkretisere hva god praksis skal være.
En integrert del av all sykepleie er respekt for menneskerettighetene; herunder kulturelle rettigheter, retten til liv og selvbestemmelse, retten til verdighet og til å bli behandlet med respekt. Sykepleiere skal vise respekt for, og ikke begrenses av, forhold som alder, hudfarge, kultur, etnisitet, funksjonsnedsettelse eller sykdom, kjønn, seksuell legning, nasjonalitet, politikk, språk, rase, religiøs overbevisning, juridisk, økonomisk eller sosial status.
De yrkesetiske retningslinjene for sykepleiere skal ikke bare være fine ord på et papir som løftes frem i festtaler; men skal anvendes direkte i vår yrkespraksis og være veiledende for god profesjonsutøvelse på ulike nivå
GLOBALT ANSVAR. Nytt i den siste revisjonen er vektleggingen av sykepleieres globale ansvar. I disse dager skal de norske yrkesetiske retningslinjene for sykepleiere revideres i tråd med de internasjonale(ICN Code of Ethics).
- Hva betyr det for norske sykepleiere at vi skal verne om alle menneskers verdighet, frihet og verdi og motarbeide utnyttelse av mennesker?
- Hva innebærer det at vi skal delta i menneskerettighetstiltak, hjelpe utsatte befolkningsgrupper, og begrense sult og fattigdom?
Og hvordan skal norske sykepleiere samarbeide globalt, nasjonalt og regionalt med myndigheter, sykepleieorganisasjoner og frivillige organisasjoner for å fremme målene om global fred og rettferdighet – og integrere begrepene fred, fredsdiplomati og fredsarbeid i hverdagspraksis?
SOLIDARITET – OG OMSORG. De fleste norske sykepleiere kan ikke reise til Ukrainas naboland for å ta imot flyktninger som krysser grensen. Men det vil snart komme mange ukrainske flyktninger til ulike steder i Norge. Mange vil være traumatisert og ha behov for helsehjelp. Alle vil ha gjennomgått lidelser større enn vi kan forestille oss. De har mistet veldig mye, vil være sorgtunge, utrygge og bekymret, de vil ha språkproblemer og være uten jobb. De trenger tak over hodet, mat og klær – og det meste.
Alle har et ansvar for å hjelpe, i kraft av å være menneske og medmenneske. Men har sykepleiere – og annet helsepersonell – et større ansvar for å vise solidaritet og til å hjelpe disse menneskene enn andre?
I Helsepersonelloven heter det at helsepersonell skal yte faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp. Vi er som sykepleiere spesielt opplært til å yte omsorg. I kraft av vår utdanning kan sykepleiere gi helsehjelp og omsorg til de som har behov for det. Vi kan også lede, administrere og delegere til frivillige. Og vi kan og bør ytre oss offentlig, og samarbeide med, og påvirke våre politikere. Der myndighetene sender våpen og sanksjonerer, og soldatene sloss; kan sykepleiere i Norge og verden yte omsorg, støtte, trøste og lindre, og jobbe for fred.
BORDET FANGER. De yrkesetiske retningslinjene for sykepleiere skal verne om sykepleiens viktige verdier og konkretisere hva god praksis skal være. De skal ikke bare være fine ord på et papir, som løftes frem i festtaler; men skal anvendes direkte i vår yrkespraksis; og være veiledende for god profesjonsutøvelse på ulike nivå.
Som norsk sykepleier føler jeg meg rådvill når vi nå står overfor noe større og mørkere enn de fleste av oss har opplevd tidligere. For sykepleiere har også et globalt ansvar. Dette ansvaret kan vi ikke løpe fra. Bordet fanger. Nå står vi ansikt til ansikt med vårt globale ansvar.
Ingen oppgitte interessekonflikter