LAR under lupen
Etter 25 år det på tide at regjeringen setter legemiddelassistert rehabilitering (LAR) under lupen og gir ordningen en helhetlig evaluering.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Kenneth Arctander, informasjonsansvarlig i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO)
Asbjørn Larsen, brukerrepresentant i RIO
HELE RUSFELTET fulgte regjeringsforhandlingene tett – og flere var bekymret for reversering av rusreformen og andre viktige tiltak. Vi er glade for at dette arbeidet fortsetter. I regjeringsplattformen ønsker regjeringen å sette legemiddelassistert rehabilitering (LAR) under lupen med en helhetlig evaluering av behandlingen. Det er på tide.
Ordningen, som fylte 25 år i fjor, er overmoden for modernisering og fornying.

AVSPORING. Regjeringen har iverksatt et forsøk med heroinassistert behandling. Dette er både bra og viktig. Men heroindebatten som har preget LAR de siste årene, har blitt en avsporing – der aktører og politikere nærmest utelukkende diskuterer dette, som i realiteten gjelder en begrenset del av behandlingen av rusmisbrukere.
Dermed står de store utfordringene som rammer LAR-pasientene, igjen nærmest uten oppmerksomhet.
SETT I GANG! Når helseminister Bent Høie går i gang med å evaluere LAR, har vi i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) følgende innspill til oppdraget:
• Behandlingen må ta utgangspunkt i pasientens behov, ikke helsevesenets behov.
• Pasientene må få tilgang til flere legemidler og bedre tilpassing.
• Rehabilitering må få en sterkere plass i LAR.
• Livskvaliteten til pasientene må heves.
• Flere pasienter må komme i arbeid.
De første punktene bør egentlig bare iverksettes. Regjeringen ønsker å inkludere flere legemidler og øke valgfriheten i LAR slik at pasientenes behov dekkes bedre. Virkeligheten for pasientene er det motsatte. Anbudsordningen som ble innført i 2018, skal presse 70 prosent av pasientene til å bruke den samme medisinen. Ordningen har ennå ikke trådt i kraft. Regjeringen må reversere dette umiddelbart.
Hvis byråkratene i Sykehusinnkjøp gjennomfører anbudsordningen for LAR-medisin, er det et klart brudd mot regjeringens plattform
Hvis byråkratene i Sykehusinnkjøp gjennomfører anbudsordningen for LAR-medisin, er dette et klart brudd med regjeringsplattformen.
FLERE MÅ BEHANDLES. Bare halvparten av pasientene som ruser seg på opiater, er i dag i behandling. Økt fleksibilitet gjennom flere typer medisiner og Fritt medisinvalg kan medføre at flere pasienter finner en medisin som passer for dem – og bidra til å få flere under behandling og redusere dødeligheten.
Politikerne har allerede bestemt at disse pasientene skal behandles med substitusjonsmedisin. Det er ingen grunn til å begrense behandlingen til kun to virkestoff; metadon og buprenorfin. Det er som om vi skulle begrense kreftbehandling til å bare omfatte to typer cellegift, og si at dette får holde.
REHABILITERINGEN. Den største utfordringen innenfor LAR er uansett at R-en gradvis har forsvunnet. Hele tanken bak LAR var å ha like mye fokus på å rehabilitere pasientene som å medisinere dem. I dag handler LAR for mange om å få utlevert medisiner – og kontrolleres for at de ikke er ruset. Dette er spesialisthelsetjenestens jobb, mens kommunene har ansvaret for rehabiliteringen, uten at det er tilstrekkelig tid eller ressurser i flere kommuner til å gjøre det.
Regjeringen må styrke samhandlingen mellom sykehusene og kommunene, slik at pasientgruppen ikke faller mellom to stoler. Det er kun gjennom rehabilitering pasientene kan få et bedre og mer normalt liv. Substitusjonsmedisineringen setter dem i stand til å ta tak i årsakene til sin rusavhengighet. Men det er få sykehus som tar tak i de andre helseutfordringene til pasientene.
UNDER LUPEN. Nye behandlingsløsninger som er på trappene, medfører at pasientene kan få utlevert medisin enten hver uke – eller én gang i måneden. I dag tar utlevering det meste av tiden i behandlerapparatet. Tiden som frigjøres gjennom sjeldnere utleveringer, må sykehusene bruke til å bistå pasientene på andre psykiske- eller somatiske helseproblemer. Bare en slik opptrapping vil øke livskvaliteten til pasientene. Gjennom bedre oppfølging kan flere komme i arbeid og utdanning – og ta del i samfunnslivet.
1. mars kommer RIO regjeringen i forkjøpet og setter «LAR under lupen». Til debatten har vi invitert landets fremste eksperter til å presentere forbedringer til LAR, perspektiver som landets ruspolitikere etterpå skal debattere. Regjeringen er representert med statssekretær Maria Jahrmann Bjerke. Vi anbefaler at hun har med seg en spisset blyant.
Ingen oppgitte interessekonflikter