BLÅKOPI: – Det er besynderlig at Pfizer vil gjøre behandlingen sin tilgjengelig, men ikke teknologien bak vaksinen deres, uttaler sentral person. ILLUSTRASJONSBILDE. Foto: GettyImages

BLÅKOPI: – Det er besynderlig at Pfizer vil gjøre behandlingen sin tilgjengelig, men ikke teknologien bak vaksinen deres, uttaler sentral person. ILLUSTRASJONSBILDE.

Foto: GettyImages

Retter kritikk mot vaksinegigantene: – De setter seg på bakbeina

Medicines Patent Pool (MPP) tar opp kampen mot koronaviruset, sammen med Pfizer og Merck.

Publisert

Nylig hastegodkjente amerikanske Food and Drug Administration (FDA) to ulike behandlinger mot covid-19, den ene fra selskapet Pfizer og den andre fra det farmasøytiske konsernet Merck.

Like etter ble det annonsert at de har inngått en avtale med den internasjonale organisasjonen MPP.

– Alle sa det var galskap
Den innebærer at andre generiske produsenter kan utvikle rimeligere versjoner av et bestemt medikament, slik at det lettere kan bli solgt i fattigere land.

Antivirale legemidler er kostbare, og MPPs løsning kan i så måte være avgjørende for å sikre land med mindre robust økonomi tilgang på lik behandling.  MPP ble etablert i Sveits sommeren 2010 med et ønske om å gjøre behandlinger mot HIV, tuberkulose og hepatitt c tilgjengelig i utviklingsland.

– Alle sa at dette var ren galskap og at det aldri kom til å fungere, forteller den nederlandske advokaten Ellen 't Hoen, som bidro i etableringen av selskapet til tidsskriftet Science Magazine, gjengitt av ABC Nyheter.

Selskapene som mottar blåkopien til korona-behandlingene, har som krav at de skal redusere kostnadene for behandlingen til 20 dollar per pasient.

Krass kritikk
De legger samtidig til at gigantene Pfizer og Merck fortsette å selge pillene for en langt dyrere penge til rike land.

I mai 2020 inngikk MPP en avtale med Verdens helseorganisasjon (WHO) for å gjøre vaksiner og behandlinger mot covid-19-viruset lettere tilgjengelig. Men når det kommer til vaksinene, har Pfizer og Moderna så langt ikke ønsket å inngå avtaler.

NTB skriver at selskapene ikke ønsker å dele blåkopien til sine vaksiner.

– Det er besynderlig at Pfizer vil gjøre behandlingen sin tilgjengelig, men ikke teknologien bak vaksinen deres. Her satte både Pfizer og Moderna seg på bakbeina, og det er et stort problem, sier Ellen 't Hoen til Science Magazine.

MPP håper dog at samarbeidet tilknyttet behandlingen mot koronaviruset vil føre til at Pfizer gjør teknologien bak vaksinen tilgjengelig for andre produsenter, i kamp mot fremtidige utbrudd og pandemier.

Powered by Labrador CMS