SETTES NÅ: Folkehelseinstituttet, her ved direktør Camilla Stoltenberg, har bestemt at flere sykehusansatte skal få første dose av covid-19-vaksine nå.

Foto: Arkivfoto

Øker takten på vaksineringen av sykehusansatte

Først bestemte Folkehelseinstituttet seg for starte en ny vaksineringsrunde for 15.000 sykehusansatte. Nå er antallet økt til over dobbelt så mange.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Covid-19-vaksiner

Tre covid-19-vaksiner er godkjent i Norge. Vaksinene leveres av Pfizer, Moderna og AstraZeneca.Norge har startet vaksineringen med vaksinene fra Pfizer og Moderna.I utgangspunktet er det beregnet at hvert hetteglass av Pfizer-vaksinen inneholder fem vaksinedoser, men i praksis har det vist seg mulig å få ut flere doser. Det har derfor vært mulig å vaksinere flere enn først tiltenkt.Til nå har regelen vært at kommunene kunne sette av inntil 20 prosent av vaksinedosene sine til helsepersonell. Spesialisthelsetjenesten fikk før jul satt av 30.000 vaksinedoser.

Folkehelseinstituttet har over tid fått kritikk for å ikke prioritere helsepersonell høyt nok når det gjelder vaksinering mot covid-19. Spesialisthelsetjenesten fikk før jul satt av en enkelt tildeling på 30.000 vaksinedoser. Vaksinen gis i to doser, og planen var at dette ville dekke vaksinering for 15.000 sykehusansatte.

Tidligere denne uken uttalte smitteverndirektør Geir Bukholm til Dagens Medisin at det var satt av ytterligere 30.000 vaksinedoser til å vaksinere 15.000 ansatte spesialisthelsetjenesten.

– Når disse 15.000 sykehusansatte er vaksinert, vil vi vurdere en eventuell opptrapping, sa Bukholm.

36.000 får vaksine nå

Men onsdag ettermiddag kom ny informasjon fra Folkehelseinsituttet. Da uttalte direktør Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse at det nå er satt av 36.000 doser til spesialisthelsetjenesten. Det vil si 6.000 flere doser. 

Folkehelseinstituttet planlegger ikke lenger å holde igjen halvparten av dosene til andre dose for helsepersonellet.

Alle vaksinedosene skal gå til å sette første dose på helsepersonell nå - det vil si at antallet helsepersonell som får vaksinen med én gang er mer enn doblet.

- I stedet for å vaksinere 15.000 nye helsearbeidere, vil vi vaksinere 36.000 nye helsearbeidere, bekrefter Geir Bukholm til Dagens Medisin onsdag kveld. 

– Hva skyldes det at antallet vaksinedoser nå økes?

– Vi vektlegger at det er viktig å ha en samtidig fremdrift i vaksinasjon av risikogrupper og helsepersonell, skriver Bukholm.

Bukholm viser videre, som tidligere, til at Folkehelseinstituttet vurderer smittesituasjonen og vaksinesituasjonen kontinuerlig og at målet med vaksinasjon av helsearbeidere er for å sikre helsetjenestens kapasitet. Bukholm viser også til at Folkehelseinstituttet er i dialog med helsetjenesten og kommunene om fremdriften i vaksinasjon av helsearbeidere.

Powered by Labrador CMS